Преподобни Пимен Велики био је родом Мисирац и велики подвижник Мисирски. Као дечак посећивао је знамените духовнике и од њих је сабирао опитно знање као пчела мед са цвећа.

Једном приликом Пимен је умолио старца Павла да га одведе Светом Пајсију. Пајсије када га је видео, рекао је Павлу: „Ово ће дете спасти многе, с њим је рука Божја".

Временом Пимен се замонашио и привукао ка монаштву још двојицу своје браће. Једном је дошла Пименова мајка да види своје синове, али Пимен је није пустио унутра него је кроз врата упитао: „Да ли више желиш да нас видиш овде или онамо у вечности?"

У манастиру ове тројице браће, којим је управљао најстарији брат, авва Анубије, овакав је био типик: Ноћу су 4 часа проводили у рукодељу, 4 часа у спавању и 4 часа у псалмопојању. Дању су од јутра до подне проводили наизменично у раду и молитви: од подне до вечерње у читању, а послеподне готовили су себи вечеру, једини оброк у 24 сата, и то обично од неких зеља.

О њиховом животу сам Пимен говори: „Ми смо јели то што нам се предлагало; нико никад није рекао, дај мени нешто друго; или ја то нећу. На тај начин ми смо провели сав живот у безмолвију и миру". Подвизавао се у 5. веку, и упокојио се мирно у дубокој старости.

МУДРОСТИ:

- Ако се будеш придржавао ћутања, онда ћеш спокој наћи свугде, ма где да живиш - говорио је он.

- Ако ти је неко учинио зло, учини му добро и твоје добро ће победити злобу - позната је његова мисао.

- Плач је двојак - дела и чува. Плачимо свом снагом пред добротом Божијом док нам она не учини милост - рекао је Пимен Велики.

- Учити ближњег је подједнако противречно са смирено мудреношћу, као и обличити га - казао је мудрац.

То су само неке од његових мудрости, начела по којима би сваки човек требало да живи.

 

 

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс&