Иако је Ненад Окановић и даље изузетно познат због симптичне улоге у серији "Село гори а баба се чешља", глумац је у протеклих неколико година играо у многим домаћим серијама, а поред тога већ дуже време води квиз "Ја волим Србију".

Због свега овога, неки ће рећи да је Окановић стално на "малом екрану", али ретко ко је приметио да се глумцу током година подоста променио глас и то због озбиљног здравственог стања, о ком је коначно јавно проговорио у једној емисији.

Фото: РТС принтскрин

 

Ненад је на самом почетку емисије поделио своје искуство с проблемом желудачне киле. Нажалост, морао је одложити операцију због позитивног теста на коронавирус, а тек крајем децембра 2020. успео је добити термин. Два дана након операције, напокон се вратио кући.

Међутим, прије операције, Ненад је пролазио кроз тешке тренутке и није могао нормално јести. Др. Огњан Скробић, који је обавио операцију, такођер се појавио у емисији како би објаснио разлоге Ненадових желудачних проблема и како су настали.

"Желудац се није могао нормално испразнити. Иначе, желудац се требао испразнити сат до сат и по након оброка, али код људи с оваквом килом, какву је имао Ненад, то није било могуће. Дио садржаја враћао се назад, а део је једва пролазио. Такво стање је дуготрајно утицало на његово здравље: губио је на тежини, патио од хроничног губитка гвожђа те се суочавао с тешким анемијама", објаснио је др. Скробић након што се Ненад пожалио да је морао повраћати након сваког оброка.

Шта је заправо желудачна кила?

"Желудац је нормално повезан с једњаком кроз отвор у дијафрагми зван хијатус. Тај отвор се налази иза јетре, позади уз аорту, и нормално се протеже око три центиметра у стомак, након чега се повезује с желуцем. Но, код неких људи хијатус почиње ширити, а желудац се диже према прсима", објаснио је др. Скробић и додао да је код Ненада желудац досезао чак иза срца!

Фото: Танјуг/Раде Прелић

 

Ненадов желудац притискао је лево плућно крило и крвне жиле, а осим тога, имао је и озбиљне проблеме с желучаном киселином.

Како је до овога дошло?

Др. Скробић истиче да две ствари могу узроковати ову компликацију, осим генетског фактора, и начин живота. Употреба лекова постала је све чешћи симптом због модерног начина живота.

"Постајемо све дебљи, оброци постају обилнији, а наш желудац трпи", напоменуо је доктор. У том тренутку, Ненад је додао да је највећи кривац лоше прехрамбене навике.

Др. Скробић је Ненаду савјетовао да заборави на преједање и лежање након оброка. Ненад је објаснио један од проблема узрокованих овом лошом навиком:

Фото: РТС принтскрин

 

"Највећи проблем који сам имао био је када бих јео и након сат времена почео бих подригивати и осјећао бол. Тај подригивање трајало је 20 секунди и било је изузетно неугодно. Често сам морао гурати прст у уста како бих потакнуо повраћање, а само неколико секунди касније осећао бих глад."

Осим тога, Ненад је истакнуо да су желучана киселина и промене у њој утицали на промену његовог гласа.

"Моја промуклост трајала је дуго, и након разговора с доктором закључили смо да би киселина могла бити узрок тога", испричао је Ненад.

Др. Скробић је додао да су последице желучане киселине промуклост и оштећење гласница и зубне глеђи.

Како бисте спречили ову здравствену компликацију?

"Важно је одржавати нормалну тежину, не само тело, него и желудац. Свако може избегавати преједање, слаткише и газиране напитке", поручио је др. Огњан Скробић.

Стил

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".