Према јавно доступним информацијама, које су шокирале македонску јавност, сумња се на злоупотребу терапије која је давана онколошким пацијентима. Скопски медији пишу да је очигледно здравствени систем заказао и то када је реч о оболелима од најтеже болести.

Заказала је, кажу, контрола улаза и излаза цитостатика у болнички систем, па је најтежим онколошким болесницима давана инфузија са физиолошким раствором уместо цитостатика, а лекови за рак по значајно вишим ценама препродавани су на црном тржишту пре свега на Косову и Метохији.

Тужилаштво је отворило предистражни поступак после скоро четири месеца након што је скопски недељник Фокус у мају ове године објавио да је имунотерапија цитостатицима, од којих зависи живот оболелих од рака, стално одлагана и да су у више наврата запослени на Клиници за онкологију ухваћени у крађи и препродаји скупе терапије намењене онколошким пацијентима. Недељник је тада обелоданио и да су дугови Клинике за онкологију у последње три године достигли чак 20 милиона евра због дељења терапије без претходног плана и куповине лекова на реверс.

Протест

У знак револта грађани су на друштвеним мрежама најавили да ће данас у 18 часова одржати протест испред Владе и Министарства здравља, како се наводи, "против убијања онкологије".

Овим поводом данас су се огласили председник и премијер РСМ Стево Пендаровски и Димитриј Ковачевски поруком да је дошло крајње време да се прекине са праксом некажњивости.

Пендаровски позива на брзо и ефикасно окончање истражних и судско-тужилачких поступака без селективности, као и одговарајуће казне за све оне за које се докаже да су починили тешка дела против здравља људи. Напомиње и да у потпуности разуме гнев грађана који позивају на мирне протесте.

У циљу потпуног расветљавања ове огромне афере, поздрављам досадашње радње јавног тужилаштва и Министарства унутрашњих послова. Истовремено, позивам на брзо и ефикасно окончање истраге и судско-тужилачког поступка без селективности и одговарајућег кажњавања свих за које се докаже да су починили тешка дела против здравља људи...", навео је, између осталог, Пендаровски.

Премијер Димитар Ковачевски поновио да нико неће бити поштеђен у овој истрази и да ће они који су умешани у криминал одговарати. Упозорио је да неће бити дозвољени политички притисци без обзира на то да лии долазе из власти или опозиције.

- Онај ко је погрешио мораће да одговара - рекао је Ковачевски.

Смењена три министра здравља
На основу до сада објављених информација, констатују скопски медији, криминал на Клиници за онкологију није био могућ без ангажовања највиших представника власти.

Подсећају да је у протеклих пет година, колико је трајала ова криминална активност на Клиници за онкологију, промењена три министра здравља и то: Венко Филипче, Беким Сали и садашњи Фатмир Мајити.

Медији наводе да они не само да нису регулисали производњу цитостатика, већ су именовањем Нехата Нухија из ДУИ за организационог директора клинике помогли криминалном ланцу.

У јавности се појавила и информација да су Нухијеви штабови од својих рођака направили списак лажних оболелих од рака и тако обезбедили додатну количину цитостатика за црно тржиште.

БОНУС ВИДЕО: