Свети Тадеј је прво видео и чуо Јована Крститеља, и примио крштење од њега, а потом је видео Господа Исуса и почео да га следује.

Господ га је уврстио у Седамдесет мањих апостола. После славног Свог васкрсења и вазнесења Господ је послао Тадеја у Едесу, родно место Тадејево, а према Своме обећању кнезу Авгару, кога је овоме Господ дао онда му је послао убрус са ликом Својим.

Целивањем тога убруса Авгар је био исцељен од губе, али не сасвим. Мало губе било му је остало још на лицу. Када се св. Тадеј јавио Авгару, овај га је примио са великом радошћу.

Апостол Христов поучио га је вери истинитој и потом га крстио. Када је крштени Авгар излазио из воде спао му је и остатак губе с њега, и у потпуности је оздравио.

Обичаји налажу да би на овај дан ваљало отићи у цркву и помолити се за здравље својих ближњих

Прославивши Бога, кнез Авгар је хтео да и његов народ позна Бога истинога и да га прослави. И сазвао је кнез све грађане Едесе пред апостола светог Тадеја, да чују проповед о Христу. Чувши речи апостолске и видевши чудесно исцељеног свога кнеза људи су одбацили идоле и нечист живот, примили су веру Христову, и крстили су се.

И тако се град Едеса просветио вером Христовом. Кнез Авгар је изнео много злата и понудио апостолу, али Тадеј му рече: „Кад своје остависмо, како туђе да примамо?" И проповедао је св. Тадеј Јеванђеље по Сирији и Финикији, а упокојио се у Господу у граду Вириту Финикијском.

Тропар

Апостоле Свети Тадеју, моли Милостивога Бога, да опроштај грехова подари душама нашим.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс&