Јесте ли икада стишавали радио у аутомобилу док сте паркирали? Много људи има навику стишавања радија док паркира, а за тај потез постоји врло добро објашњење.

Утишавање радија док тражите одређену улицу, место за паркинг или се возите непознатим подручјем уопште није чудна ствар, већ је то природна реакција мозга на околности.

Наиме, током дана мозак прикупља информације из околине уз помоћ укуса, мириса, слуха, вида или додира, пише web страница ХоwСтуффWоркс.

Мозак се увек фокусира на главни задатак

Мозак комбинује све те информације и на крају одлучује шта ће с њима. Има способност брзог пребацивања са задатка на задатак и функционише тако да стално процењује шта је примаран задатак и на њега се увек више фокусира, а на секундарни мање.

У ситуацији када мозак има више задатака долази до грешака јер почиње мање учинковито да ради. Секунде потрошене на пребацивање са задатка на задатак могу успорити његово извршење, што значи да може доћи до закаснеле реакције. У вожњи то значи да би могли, док тражите неку улицу, промашити улични знак који бисте требали уочити.

Активности попут вожње у гужви, тражење одређене адресе, вожња у опасним временским условима или паркирање захтевају повећану концентрацију. Искључивањем или утишавањем радија приликом тих активности за мозак значи да се та дистракција уклања са списка активности и пребацује се фокус на примарни задатак.

(Индеx.хр)

БОНУС ВИДЕО: