До краја распуста и почетка нове школске године остало је још само неколико дана. Ђаци ће поново у школске клупе сести у петак, 1. септембра, тако да ће одмах после тог првог дана имати викенд да још мало одморе.

Први дужи одмор имају у новембру, а онда тек за Нову годину. Школске 2023/24. године ђаци у Србији ће имати, осим два највећа, летњи и зимски, имати и краће и током јесени и на пролеће, али и једна продужени викенд.

У току следеће школске године ученици, према календару за основну школу, имају јесењи, зимски, пролећни и летњи распуст.

Јесењи распуст

Први распуст после после овог летњег, је јесењи, који почиње у среду, 8. новембра 2023. године, а када се споји са надолазећим викендом, ђаци ће после пет дана одмарања враћају у клупе у понедељак, 13. новембра 2023. године.

Зимски распуст

Крај првог полугодишта је у петак, 29. децембра, следе новогодишњи и божићни празници, све то током зимског распуста, тако да се ђаци враћају у клупе тек у понедељак, 22. јануара 2024. године.

Продужени викенд у фебруару

Следећи дани када ће ђаци опет одмарати јесте у фебруару, од четвртка, 15. фебруара, а у клупе се враћају у понедељак, 19. фебруара.

Пролећни распуст

Током пролећног распуста, који почиње у понедељак, 29. априла 2024. године, а завршава се у понедељак, 6. маја 2024. године, ђаци ће имати осам дана да одморе и проведу ускршње и првомајске празнике. У клупе се враћају у уторак, 7. маја.

Летњи распуст и крај школе

За ученике од првог до седмог разреда, летњи распуст почиње у понедељак, 17. јуна 2024. године, односно тог дана је крај школе. За ученике осмог разреда летњи распуст почиње по завршетку завршног испита, наводи се у школском календару за следећу школску годину.

Како пише у том докуметну, ученици осмог разреда полагаће пробни завршни испит у петак и у суботу, 22, односно 23. марта, а завршни испит или малу матуру 17, 18. и 19. јуна 2024. године.

Школски календар за средњу школу

Школски календар за средњу школу исти је као за основну што се тиче јесење, зимског и пролећног распуста, разликује се само крај школске године.

Како са наводи на сајту Министарства просвете, за ученике И, ИИ и ИИИ разреда гимназије и четворогодишњих средњих стручних школа и ученике И и ИИ разреда трогодишњих средњих стручних школа, летњи распуст почиње у понедељак, 24. јуна 2024. године, односно већ у петак, 21. када је заправо последњи дан школе.

За ученике ИВ разреда гимназије, ИВ разреда четворогодишњих и ИИИ разреда трогодишњих средњих стручних школа, летњи распуст почиње по завршетку матурског/завршног испита.

Важни датуми

  • 1. септембар - почетак школске године
  • 11. новембар - празник Дан примирја, мини распуст који траје од 8. до 12. новембра
  • 29. децембар - крај првог полугодишта
  • 29. децембар - 21. јануар - зимски распуст
  • 15-16. фебруар - празник Дан државности, мини распуст од 15. до 18 фебруара
  • 22. и 23. март - проба мале матуре
  • 29. април - 6. мај - пролећни распуст
  • 31. мај - крај школске године за ђаке 4. разреда гимназија
  • 14. јун - крај године за осмаке (али следи полагање мале матуре)
  • 21. јун - крај за остале основце и средњошколце
  • 17, 18. и 19. јун - мала матура
  • 28. јун - Видовдан и свечана подела књижица

БОНУС ВИДЕО: