Михеј је један од највећих пророка православља. Он је готово цео живот провео проповедајући својим сународницима о Богу и проклињао их што су усвојили погане обичаје незнабожачке. Сматра се великим противником тадашњих и тамошњих властодржаца.

Према предањима прво је предвидео да ће због идолопоклонства бити уништена престоница израиљског царства Самарија, а затим Јерусалим, а онда се то и догодило када Самарију разоре Асирци, а Јерусалим Халдејци, а онда саопштио радосну вест да ће се Исус Христос родити у Витлејему.

Фото: СПЦ

 

 

По неким црквеним тумачењима пророк Михеј је скончао природном смрћу, али по другој верзији многима се није свидела Михејево пророчанство да ће ''Јерусалим бити гомила камења'' поготово цару Јудину и осталом народу јудејском. 

Ипак на основу неких помињања Михеја ИИ у књизи пророка Јеремије, постоји и мишљење да није убијен него да је у миру скончао после богоугодног живота, у својој постојбини, селу Мораси.

Верује се да на данашњи дан ујутру треба да се оде у цркву и помоли се овом светитељу, а да ће он свакога ко му се обрати чиста срца да заштити од зла и његов дом да сачува од несреће.

Тропар

Пророка Твога, Михеја, успомену Господе славимо, зато Те молимо, спаси душе наше.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс&