Због високих температура за дане викенда на снази су наранџасти и црвени метеоаларм.

Наранџаста и црвена боја упозоравају да је појава опасна по здравље људи и животиња и да екстремно топло време може изазвати топлотни удар.

Додатни опрез се препоручује особама са кардиоваскуларним и срчаним тегобама. Избегавајте да у најтоплијем делу дана боравите напољу, на директном сунцу и са собом обавезно понесите освежење и заштиту од сунца.

Према последњим подацима РХМЗ-а, најтоплији град у 11 часова био је Сомбор са 34 степена.

РХМЗ је издао и два упозорења, једно се односи на веома високе температуре, а друго на временске непогоде које стижу у уторак.

- Максимална температура данас - од 35 до 38 степени. Током целог дана време ће бити ведро и мирно. Ветра скоро и да неће бити те ће се чинити да је топлије од измерених вредности, наводи метеоролог Љубица Гојковић.

Други дан викенда, уједно и осми дан топлотног таласа обележиће температура и до 39 степени у западним пределима. У Београду и централној Србији очекује се око 37, што је знатно изнад просека за крај августа. Време ће и у недељу бити ведро и сунчано, што ће нам донети додатни осећај врелине.

Црвени метео аларм на снази ће бити у западној Србији, Шумадији, Поморављу и на југоистоку.

Топотни талас трајаће све до уторка. Према последњој најави РХМЗ-а до понеделјка задржаће се веома топло време са највишом температуром од 34 до 38 степени. У понеделјак после подне у планинским пределима југозападне Србије, а крајем дана и на северозападу землје уз локални развој облачности плјускови са грмлјавином.

У уторак значајна промена времена уз наоблачење и освежење са кишом, плјусковима и грмлјавином у свим крајевима, а локално се очекују и краткотрајне временске непогоде: обилни плјускови са количином кише више од 20 мм за кратак временски период, грмлјавина, град и олујни ветар у зони најизраженијих плјускова.

Већи део Балканског полуострва почетком наредне недеље долази под утицајем циклона са Медитерана што ће узроковати развој интензивних кишоносних облака. Имаћемо пљускове, грмљавину, понегде и град, а могућ је и јак ветар. Хладна ваздушна маса која стиже са Ђеновским циклоном донеће нам пад температуре за око 10 степени, те ће од уторка па све до краја наредне недеље дневна температура бити између 23 и 28 степени. Температура око просека, прохладан северни ветар и променљиво облачно време, повремено са кишом, обележиће другу половину следеће недеље и донети нам знатно пријатније време.

Упозорење Батута

Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" издао је упозорење да је Лозница данас у "црвеној зони" што значи да је температура "веома опасна по здравље" -38 степени. Други дан викенда у црвену зону, осим Лознице, улази још једно место - Палић. У наранџастој зони, која означава температуру опасну по здравље, данас ће бити - Сурчин, Палић, Кикинда, Зрењанин, Сомбор, Нови сад, Сремска Митровица, Ваљево. У недељу групи ће се придружити и Београд.

Црвена зона означава веома опасне временске услове.

"То су озбиљно одступање микроклиматских и амбијенталних услова од оних у зони термалног комфора, што представља повећану вероватноћу за наступање тежих манифестација топлотног стреса, попут топлотног осипа, топлотног едема, топлотне синкопе, топлотних грчева, топлотног исцрпљења и топлотног удара", кажу у Батуту. Мере превенције су често мењање чисте и суве одеће, смањење интензитета физичке активности или скраћење времена изложености дејству повишене амбијенталне температуре, редовни унос течности- чаша воде на сваких двадесетак минута, без обзира на евентуално одсуство осећаја жеђи.

Избегавате газиране сокове

Током високих дневних температура, често смо склони да прескачемо оброке и да, уместо воде, уносимо хладне, слатке газиране напитке.

"Ови напици нас, у првом тренутку, расхладе али нас не рехидрирају на прави начин. Осим тога, газирана, слатка пића садрже доста шећера и временом, уз њихов већи дневни унос, може доћи до гојазности", кажу у Батуту.

Да би се спречила дехидратација, до које лети може лако да дође, веома је важно да унесемо до две литре воде дневно.

"Количина унете воде може да буде и већа у зависности од степена физичке активности. Поред обичне воде препорука је и да се уноси вода са неколико капи лимуна или биљни расхлађен чај. Кафу и алохол би требало избегавати јер делују као диуретици и додатно појачавају губитак течности", наводе.

Осим довољног уноса течности, на високим температурама, мора се водити рачуна и о начину исхране. Неопходно је водити рачуна о начину припреме хране што подразумева да се предност даје кувању и динстању, а не поховању или пржењу. Избегавати брзу храну, пецива, јаку и масну храну.

Исхрана - воће, поврће

"Исхрана базирана на воћу, поврћу, спремању оброка динстањем или кувањем, не искључује да повремено посегнемо за сладоледом и да се тренутно њиме расхладимо али у томе морамо бити умерени и свесни да нас од дехидратације штити вода а да ће нас расхладити најпре воће и поврће, односно намирнице које садрже доста воде као што су краставац, парадајз, зелена салата, тиквице, брескве, лубеница", кажу у Батуту.

Лети се често, због врућина, не придржавамо времена оброка. Размаци између оброка су велики и обично се сведу на један или два у касним поподневним или вечерњим часовима.

"Без обзира на високе дневне температуре, у току дана морамо да имамо редовне, али, лагане оброке и ужине са доста воћа, поврћа, салата, супа или чорбица. Правилним распоредом оброка, одабиром намирница и њиховом припремом уз адекватан унос воде, чувамо здравље и спречавамо дехидратацију", наводе из Батута.

(Еуронеwс)

БОНУС ВИДЕО: