Према ставу Светске здравствене организације, цигарете би требало да поскупе, а пушачи ће вероватно врло брзо морати да плаћају паклицу више од 20 евра, преноси "Пословни дневник".

Како стоји у истраживању, паклица цигарета у Немачкој тренутно кошта између седам и десет евра, у зависности од врсте. Како сматрају стручњаци, овај износ је пренизак ако се узме у обзир колико државу кошта лечење људи оболелих од различитих болести изазваних конзумирањем дувана.

Направљена је и конкретна рачуница која показује да би једна кутија цигарета требало да кошта 23 евра, што је неупоредиво више од цена које сада плаћају потрошачи у Немачкој или другим земљама.

Светска здравствена организација је навела и конкретне трошкове који су укалкулисани у ове цене, а то су трошкови лечења, посета лекара и лекова, рехабилитације и неге и сви трошкови који произилазе из губитка или изостанка са посла особе која је болесна.

Фото: ЕПА

 

 

Пушење немачку државу кошта 82 милијарде евра сваке године, објашњавају стручњаци СЗО, а трећина трошкова је узрокована директно конзумирањем цигарета. Они сматрају да би поскупљењем практично имали у руци механизам који би директно могао да смањи трошкове лечења, а тиме и месечне доприносе за здравствено осигурање.

ЕФИКАСНО

Порези смањењу употребе дувана

СЗО сматра да ду порези на дуван најисплативији начин да се смањи употреба дувана, посебно међу младима и популацијом са ниским примањима. Повец́ање пореза које повец́ава цене дувана за 10% смањује потрошњу дувана за око 4% у земљама са високим дохотком и за око 5% у земљама са ниским и средњим приходима, подаци су СЗО.

И поред тога, високи порези на дуван се ретко примењују. Само 41 држава, са 12 одсто светске популације, увела је порезе на дуванске производе тако да најмање 75 одсто малопродајне цене представља порез.

Према мишљењу немачких аналитичара, остале земље су далеко испред по ценама. На пример, у Ирској кутија цигарета сада кошта 15,6 евра. Њих, како се наводи, забрињава да Немачка не напредује у области контроле дувана.

Иначе, није само дуван проблем, јер стручњаци упозоравају да је неопходно подићи и цене шећера и алкохола. У Немачкој се већ расправља о порезу на ове производе, али су европске институције већ годинама уназад инсистирале на овим прописима. Деца у Немачкој често имају прекомерну тежину због конзумирања намирница пуних шећера, и ту се нешто хитно мора променити, поручују стручњаци из Немачке.

Фото: В. Данилов

 

 

Светска здравствена организација критикује и све већи тренд конзумирања електронских цигарета међу младима и подсећа на велики проблем који забрињава. Овакво понашање је посебно примећено током пандемије, а онда су навике пушења довеле до тога да су многи са електронских прешли на класичне цигарете.

ПРОСЕЧНЕ ЦЕНЕ ПАКЛИЦЕ ЦИГАРЕТА

Словенија 4,30-5,20 евра
Немачка 7-10 евра
Ирска 15 евра
Бугарска 3 евра
Србија 2,70 до 5 евра

СЗО сматра да би поскупљење цигарета сузбило и овакво понашање.

Према подацима из јануара ове године, у Србији пуши око 27 одсто пунолетних особа, а највећи број пушача припада старосној категорији 45–55 година. Посебно је забрињавајући податак да чак око 15 одсто пушача припада популацији између 15 и 19 година, док у сваком трећем домаћинству има пушача.

Србија се, заједно са осталим балканским земљама, сврстава у сам светски врх према броју пушача. Пушење и изложеност дуванском диму су, познато је, један од водећих узрока смрти у целом свету.

Фото: Профимедиа

 

 

Мере контроле и забране пушења у свету довеле су до извесног смањења конзумирања цигарета међу одраслима и адолесцентима, међутим, у претходној деценији је у нашој земљи у порасту употреба нових дуванских и никотинских производа, чије се популарност и примена шире веома брзо.

У нашој земљи, према резултатима из 2019. године, електронске цигарете је пробало чак 17,7 одсто, а загреване дуванске производе седам одсто шеснаестогодишњака у нашој земљи.

Иначе, цене цигарета у Србији расту два пута годишње према акцизном календару и сада се паклица креће од 320 до око 600 динара, односно од 2,70 до 5 евра.

(Политика)

БОНУС ВИДЕО: