На основу клиничке слике и отока на прсту, лекари Хитне помоћи Џ Свилајнац посумњали су да је у питању ујед змије отровнице, па је дечак након збрињавања санитетом превезен у Клинички центар у Крагујевцу где је одмах примио заштитну терапију.

- Младићи су те вечери испратили другарицу кући и у повратку и сели на клупу. Друг који је био са њим каже да су змију приметили тек када је ујела другог дечака. Он је и даље смртно преплашен, и тврди да змија није била превелика и да је одавала утисак да је повређена. Дефинитивно је била на клупи пре него што су на њу сели, али у мраку нису обраћали пажњу. Можда је чак и сео на њу или је у мраку пригњечио руком - испричао је за Курир младић који је исте вечери у Свилајнцу био са групом суграђана који су претраживали терен у потрази за отровницом, али је нису нашли.

Црвенило и оток...

Тинејџер који је из Свилајнца санитетом у пратњи мајке довезен у Крагујевац је на пријему био комуникативан и расположен.

- Дечак је на прсту леве руке имао два убода оивичена црвенилом и отоком. Хиперемија се веома брзо развијала дуж целе шаке, а потом подлактице и на крају целе руке. Такав развој клиничке слике виђамо само у случајевима уједа отровнице. Одмах на пријему, дечаку је дат антитоксин, односно антивиперинум серум, уз пропратну терапију и праћење. Пацијент се добро осећа, све време је хемодинамички и респираторно стабилан - кажу на Инфективној клиници КЦ Крагујевац. Истичу да је реакција била правовремена, иначе овакви случајеви могу да буду фатални.

Према првим информацијама, опоравак младића протиче задовољавајуће али је он је даље под медицинским надзором у Крагујевцу. Лекари планирају његов скори отпуст на кућно лечење.

(Курир.рс)

БОНУС ВИДЕО: