Њена три сина су, по први пут говорећи заједно, испричала у интервјуу за ББЦ да их је он сву тројицу сексуално злостављао, а такође су открили и како се они сада осећају поводом тога што је њихова мајка потом учинила.

Наиме, једне јесење вечери у источном Лондону 2014. године, Сара Сендс изашла је из своје куће са капуљачом коју је навукла преко главе, наоружана ножем. Тада се упутила до суседног стамбеног блока, до куће једног старијег човека. Сара је затим, након што је стигла, избола Мајкла Плестеда осам пута, након чега је овај мушкарац искрварио на смрт, преноси ББЦ.

Мајкл Плестед тада је имао 77 година и био је осуђени педофил. Он се у то време суочавао са новим оптужбама. Био је оптужен за сексуалне деликте над дечацима у Силвертауну, делу источног Лондона у којем је живео.

Правно, као и у свим случајевима овог типа, имена тих дечака нису могла да буду објављена док год траје суђење. Сада је, по први пут јавно обелодањено да су три дечака која су била укључена у овај случај били синови убице Мајкла Плестеда - Саре Сендс.

Сарин најстарији син Бредли, који је тада имао само 12 година, прошле године се одрекао права на анонимност с намером да обелодани злостављање.

 

 

У интервјуу за ББЦ Неwс, његова млађа браћа близанци, Алфи и Рис, сада су урадили исто. Када је њихова мајка Сара усмртила човека оптуженог да их је сексуално злостављао, они су имали 11 година.

Данас ови момци имају 19 и 20 година и сећају се када су, као деца, сазнали шта је њихова мајка урадила. Говорећи поред своје мајке, рекли су да је одрастање док је она била у затвору било тешко. И док њихова мајка каже да се каје због онога што је урадила, њени синови су веома искрени када је реч о ономе што је она урадила

- Оно што ја мислим је: Скидам капу на учињеном. Нећу то да поричем - рекао је Бредли.

- То нас је учинило сигурнијима - Алфи је истакао.

- Ноћне море нису престале, али нам је дало осећај сигурности јер нисмо морали да ходамо улицом размишљајући да ће он да искочи иза ћошка - прича Алфи.

Рис који је тада имао 11 година, рекао је да је било добро знати да је он мртав.

- Међутим, дешавало нам се често да се усред ноћи пробудимо плачући, питајући: "Где је мама?" - додаје Рис.

- Живео је буквално преко пута нас - додаје Бредли.

- Могао бих да отворим тај прозор тамо - каже он показујући - и видео бих његову кућу.

 

 

Сара Сендс се са својом породицом преселила у нови дом само неколико месеци пре убиства. Спријатељила се са Плестедом, који је живео сам.

- Мислила сам да је диван старац. Кувала сам му, чувала га, увек му правила друштво када сам имала времена - каже она сада.

Плестед је сортирао новине у радњи и нека деца су радила са њим суботом.

- Питао је да ли Бред може да помогне и био је тако узбуђен - каже Сара. Она каже да је Плестед проводио време са њеним најстаријим сином и постепено добијао већи приступ близанцима. Позвао је тројицу дечака у свој дом.

Близанци су јој једне вечери открили да их је Плестед, док је био у стану, сексуално злостављао. Након недељу дана, Бредли је открио исто.

Плестед је потом ухапшен и оптужен за кривична дела против њених синова. Док је чекао суђење, судија му је дао кауцију и рекао да може да се врати кући. Сара је навела да је била избезумљена. Она је породицу потом преселила код њене мајке.

"Цео свет се замрзнуо"

Сару је у ноћи напада снимила надзорна камера како иде у Плестедов стан. Сара каже да је хтела да га замоли да се изјасни кривим по оптужбама и поштеди њене дечаке муке одласка на суд.

- Нисам знала шта радим тамо - каже она.

Сендс је, описавши тренутке у којима је одузела живот педофилу који је оптужен да је силовао њене синове, навела да јој је рекао да њена деца све лажу.

 

 

- Схватила сам да сам направила огромну грешку. Није показивао страх и није се кајао ни у ком смислу. Рекао је: "Ваша деца лажу." Цео свет се замрзнуо. Имала сам нож у левој руци и сећам се да је покушао да га зграби - испричала је. Она тврди да није намеравала да га убије.

Неколико сати касније предала се у полицијску станицу са све крвавим ножем и одећом. Судија је на суђењу касније рекао да није веровао да је она "рационално размислила о томе до чега би узимање ножа могло довести", али је додао да је "сигуран да је имала на уму могућност његове употребе".

Сара Сендс је осуђена за убиство из нехата, а не за убиство, на основу тога што је изгубила контролу. Била је у затвору три и по године, али је касније казна повећана на седам и по година јер је казна била преблага. Судије Апелационог суда рекле су да она није учинила ништа да помогне Плестеду и да није позвала хитну помоћ.

У затвору је провела скоро четири године

- Узела сам закон у своје руке. Увек сам одгајана да преузмем одговорност за своје поступке - каже она сада.

Као самохрана мајка иза решетака, тројица дечака живела су са баком док им је мајка била у затвору.

- Било нас је пуно у једној просторији. Није било приватности - каже Бредли за ББЦ.

Алфи каже да су тројица браће "пропустила ствари". Виђали су је једном месечно у својим редовним посетама затвору.

 

 

- Понекад само желиш да својој мами кажеш проблем - каже он сада. Њихови пријатељи су знали шта се догодило. Али Бредли каже да се сећа да су други људи питали: "Где ти је мама? Никад је не видимо."

Упитана да ли се каје што је окончала живот Мајкла Плестида, она је рекла: "Апсолутно".

- Ја доносим живот на свет - додала је.

Сара Сендс је пуштена из затвора 2018. Њени синови кажу да су од тада успели да обнове везу са њом.

- Не постоји ништа што ће прекинути породичну везу - додаје Бредли.

Дечаци кажу да су као деца жалили што су открили злостављање.

- Да смо сви држали језик за зубима, имали бисмо маму, ишли бисмо у куповину, у биоскоп, радили оно што би радио нормалан дванаестогодишњак - каже Бредли.

Али они кажу да сада схватају да је важно да жртве проговоре.

- Биће тешко, али постаје боље - каже Рис.

- Увек треба да кажете. Боље је разговарати. Ако не, биће само горе - закључује Алфи.

(Курир.рс/ББЦ)

БОНУС ВИДЕО: