- Не могу да уђем у сопствену кућу од страха, како крене да пада мрак поново су ми пред очима цигле које ми лете око главе. Полиција ради на томе, али мој страх не могу да отклоне - видно потресена прича Розалија Хусар (68) из Новог Итебеја код Зрењанина. Она и њен супруг Јанош (72) живе у непрекидном страху од прошле среде, када је група мушкараца демолирала њихову кућу. Све је, како додаје, почело још у суботу 5. августа.

- Од суботе до те кобне среде трајало је непрекидно пуштање гласне музике од које супруг и ја ноћима нисмо могли да заспимо. Све се дешавало у кући до наше, са којом нас дели једна ограда. Издржавали смо колико смо могли, заиста - почиње своју причу Розалија.

Једно лупање на прозор, па напад

Како додаје, у среду је Јанош одлучио да скрене пажњу људима у суседној кући да мало утишају музику.

- Мој супруг је отишао до заједничке ограде и викао да смање музику. Међутим, нико није ни могао да га чује јер је бука била превелика, музика је прегласно свирала. Затим је почео да им лупа на прозор како би га чули. Утом се десило да један мали квадрат од прозора напукне, што заиста није имао намеру. Од буке није био свестан да је јако ударио у прозор - прича Розалија

Оно што је потом уследило оставило је ово двоје људи да живе у непрекидном страху и грчу од нових напада.

- Мало након тога ја сам седела и сликала, док је супруг био у дневној соби. Одједном ми је поред главе, свега 5 до 10 сантиметара даље пролетела цигла. Одмах сам зачула ново пуцање стакла и цигле су летеле на све стране. У дневној соби где је био супруг цигла је пролетела 20-ак центиметара од његове главе - дрхтавим гласом нам прича Розалија.

Како додаје, група мушкараца потом је развалила капију куће са улице, ушла у двориште, а затим уз повике да изађу разбијала стакла на трактору, аутомобилу, црепове на шупи и све што им се нашло под руком.

- Чули смо ломњаву, ударце, вику, нисмо знали шта нас чека. Звали смо полицију у тој паници, нисмо знали ни колико их је тачно напољу, деловало је да их има најмање десет. Срећом, наш вучјак је био у том моменту унутра, он је гласно лајао и можда је то једини разлог што нису одлучили да провале и унутар куће и да нас више не буде - препричава трауматично искуство Розалија, која је од тог тренутка готово свакодневно по болницама.

Долазак полиције

Према речима наше саговорнице, полиција је дошла на лице места, направила увиђај, а нешто касније ухапшена су четворица мушкараца.

- Полиција је дошла, тражили су и чауре од метака јер је ваљда испаљено неколико метака. Ми то нисмо ни знали, од буке која је била, разбијених стакала, лупњаве цигала. Како су нам рекли, четворица их је ухапшено. Ја знам да полиција ради свој посао, али мој страх не могу да поправе, не може нико - каже 68-годишња Розалија.

Како нам је потврђено из полиције, 10. августа је овај случај пријављен, а по налогу Основног јавног тужиоца убрзо су идентификована и ухапшена четири лица из околине Житишта због сумње да су извршили кривично дело насилничко понашање.

"Само желимо да живимо у миру"

Према речима породице Хусар, након свега што се догодило они живе у страху.

- Не могу да уђем у сопствену кућу од страха, како крене да пада мрак поново су ми пред очима цигле које ми лете око главе. Притисак ми је од тада 220 са 110, долазила је и Хитна помоћ тада, јер ми је било јако лоше због страха који сам доживела - наводи Розалија Хусар.

Од овог догађаја принуђена је да иде по лекарима, а супруг не може ни да санира штету на кући и свему другом јер мора да је води по болницама.

- Ми бисмо само да живимо у миру. Имамо ми и децу која живе своје животе са својим породицама. Не желимо да их оптерећујемо и да они буду у страху за нас. Једино што желимо је да повратимо мир, али после свега што се догодило, мислим да ће то тешко бити могуће. Сваки пут кад затворим очи, пред собом видим како пуца стакло и пролећу цигле. Па зар је то нормално, да у сопственој кући не можемо да боравимо од страха? - са разочарењем и песимизмом пита се ова жена.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: