То се управо десило Марији, мајци из Београда која је са сином (11) отишла на летовање у Хрватску. Тачније, отишли су код родбине у Книн а одатле су свакодневно одлазили на Јадран.

Све је деловало у реду, али...

Марија каже да су на море одлучили да оду у августу. Све у свему, море је дивно, њен син је свакодневно пливао, а највише ронио. Ништа, каже она, није указивало да ће се десити нешто лоше!

- Једног јутра ми се син пробудио и жалио се на јаке болове у уху. Одмах сам знала шта је разлог. Сигурно је добио упалу уха јер буквално без престанка ронио - говори Марија.

Одлучила је да пошто није узела осигурање покуша да оде у локалну апотеку и замоли за антибиотик. Међутим, тамо је наишла на оправдано одбијање, и упутили су је на лекара.

Према њеним речима, најближа приватна здравствена установа је чак у Шибенику који је од Книна удаљен добрих 30 до 45 минута вожње. Зато је одлучила је да окуша срећу у државном Здравственом центру Книн. То је, каже она, једини дом здравља у Книну, који је од ње удаљен неколико минута хода.

"Нисам веровала шта се десило"

- Одмах сам отишла са сином у дом здравља, а болови у уху су му се повећавали, тако да сам се забринула. Тако сам затекла скоро па празну чекаоницу у којој је било свега петоро људи - каже она.

Замолила је људе да оде код сестре преко реда да се информише. Међутим, када је сестри испричала шта се десило и одакле долази, да нема ни здравствено осигурање, већ само српски пасош уследио је пријатни шок!

- Сестра ми је најљубазније могуће рекла да не бринем ништа, и да ће одмах отићи код лекара. Брзо се вратила и рекла да уђем са дететом преко реда, да то неће бити никакав проблем. Лекар је прегледао мог сина, и то не само онако да заврши што пре. Баш се посветио тражењу адекватног антибиотика. Чак је и на интернету претраживао које су најбоље за малу децу, јер ипак је то општа пракса, и највише има одраслих. На крају ми је дао антибиотске капи са тачним упутствима како да их капам сину - одушевљено прича ова Београђанка.

Додаје још и да ништа није платила, и да јој нису тражили ниједан документ.

- Ето, то је био прави пример људске хуманости, и спремности да потпуном незнанцу помогну у невољи. Захвална сам што таквих људи и даље има, а верујем да ће их бити све више - закључује Марија.

Где важи српска здравствена књижица

Подсетимо, РФЗО има потписане споразуме о пружању хитних медицинских услуга са 20 земаља. Тако сви наши грађани који имају оверену здравствену књижицу, а бораве као туристи у некој од тих земља, могу добити хитну медицинску помоћ о трошку РФЗО.

На листи је 20 земаља где није потребна полиса осигурања су:

Луксембург,
Мађарска,
Северна Македонија,
Немачка,
Румунија,
Аустрија,
Белгија,
БиХ,
Бугарска,
Холандија,
Италија,
Словачка,
Француска,
Хрватска,
Црна Гора,
Чешка,
Словенија,
Турска,
Тунис
Швајцарска

Шта покрива купљена полиса осигурања

С друге стране приватна полиса здравственог осигурања кошта од 10 до 25 евра по особи, а у појединим осигуравајућим кућама могуће је наћи и породични пакет за 40 евра, па и мање.

Цена зависи од дестинације, броја особа и годишта особе која га уплаћује. Ова полиса покрива више трошкова и на листи је:

набавка лекова и санитетског материјала
амбулантно лечење
стоматолошке услуге због изненадно насталог бола
хитан превоз до најближе болнице
болничко лечење
неопходне дијагностике
неодложне операција због акутне болести
и друге трошкове, у складу са условима осигурања

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: