Западне силе и многе афричке владе позвале су вође државног удара да врате на власт свргнутог председника Мохамеда Базума, који је у притвору од 26. јула, али лидери војне хунте су одбили и овај захтев и позив на преговоре, пренос Ројтерс.

Начелници генералштабова оружаних снага западноафричких земаља састаће се у четвртак и петак у Гани, где ће разматрати припреме за могућу војну интервенцију коју је најавила група земаља чланица Економске заједнице држава Западне Африке (ЕКОВАС), уколико дипломатски напори не уроде плодом.

Свака војна интервенција могла би додатно да дестабилизује осиромашени регион Сахела, у којем су активности екстремистичких фракција повезаних са ал Каидом и Исламском државом приморале на егзодус милионе људи током протекле деценије и допринеле несташицама основних прехрамбених производа.

- Ми смо у процесу транзиције. То смо детаљно објаснили и поновили нашу спремност да будемо отворени за разговоре са свим странама. Међутим, инсистирали смо на потреби да наша земља буде независна - поручио је Али Махамане Ламин Зеин, кога је војска Нигера прошле недеље именовала за премијера.

БОНУС ВИДЕО:

ИНДИЈА: Више од 50 мртвих за 24 сата

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".