Да ли путници или породица (ако је реч о смртном исходу) могу затражити накнаду штете?

Према Закону о обавезном осигурању и саобраћају, сваки путник у јавном превозу мора да буде осигуран - у аутобусима, возовима, авионима, путничким бродовима, рекао је Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја за РТС.

- Путник има права да потражује накнаду у случају настанка инвалидитета или спречености за рад. Ако је дошло до смртног исхода, породица има право да тражи накнаду за њеног члана - објашњава Окановић у разговору за "Београдску хронику".

Према његовим речима, сваки путник има право да захтева од оног ко је изазвао саобраћајну незгоду накнаду штете за претрпљене болове, страх, такозвано умањење животне активности.

- Путник има право на накнаду штете не само ако је у возилу јавног превоза, већ и када му прилази и напушта га - истиче Окановић.

Фото: Н. Скендерија

 

Шта кад возач нагло закочи?

Окановић наводи и да путник има право да захтева наканаду штете због лакших или тежих повреда, па и оштећења ствари кад возач јавног превоза нагло закочи.

Истиче и да снимак са камера у превозу или са приватног објекта може да буде валидан доказ на суду и за утврђивање кривице у случају незгода, али да је важно да се на њему јасно види спорна ситуација, истичући да је у пракси било сличних ситуација.

- Аутобус "Ниш експреса" је пре неколико година започео прелазак пружног прелаза, који није био обезбеђен браницима. Дошло је до налетања воза на аутобус и погинуло је осам путника "Ниш експреса". Према доступним снимцима са надзорних камера, возач аутобуса није погледао ни лево, нити десно да ли наилази воз приликом преласка - наводи Дамир Окановић за РТС, а преноси Б92.

БОНУС ВИДЕО:

АУТОБУС УДАРИО ЖЕНУ И ДЕТЕ: Тешка несрећа на Лабудовом брду

 

(Б92)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".