Певач Дино Мерлин је у разговору за ХРТ испричао о периоду када је желео да напусти музику услед болести.

"Ово ћу први пут рећи. У једном периоду свог живота сам био тешко болестан. Имао сам тешку депресију. То не бих пожелео никоме. Нисам био ни за шта. Апсолутно ме ништа није занимало. Мени је било исто и живот и смрт. Био сам биљка. Е то је био период када сам хтео да напустим и музику. И свашта ми је тада падало на памет. Али неким чудом сам се извукао. Између осталог, после тога је настао и албум “Средином” на који сам јако поносан", рекао је он тада у емисији "У свом филму".

Фото: ATA images

 

Дино је недавно дао велики интервју где је између осталог говорио и о петицији коју су многи потписали да му се забрани одржавање концерата у Београду и да му се додатно забрани улазак у Србију. О томе шта мисли што је ту петицију потписао немали број људи, Дино Мерлин каже: 

"Мали или немали број изманипулисаних људи - свеједно, то су и даље изманипулисани људи. Ви можете возити Формулу 1.300 на сат, али ако возите у погрешном смеру, нисте на добром путу. Кад неки крајње злонамерни манипулатори поставе нешто овакво малициозно за изјашњавање, онда обичан човек који чита само наслове реагује како реагује; не проверава, само кликне, јер за клик не треба велики труд. Искрено речено, жао ми је људи који се изјашњавају на бази оваквих ноторних неистина. Али ја сам убеђен да огромна већина с гнушањем одбацује овакве и сличне петиције и иницијативе које наносе ненадокнадиву штету укупном друштву и свима нама. Наравно да ми је драго да је петиција у међувремену уклоњена, што сам и очекивао, и то је и једино праведно. Јер, како каже стара мудрост: 'Можете неке људе варати све време и све људе неко време, али не можете варати све људе све време'."

Подсећања ради славни певач је још 2011. када је дошао такође дошао у Београд да одржи неколико концерата и када је атмосфера у јавности поводом тога била веома слична данашњој, све наводе о томе да је вређао Србе демантовао.

"Као прво никада нисам рекао да мрзим икога. Тај глагол не постоји код мене, то је ноторна неистина. Толико тога што је написано о мени током ових година је потпуно измишљено. Али постоје неке ствари које су биле мој став. Постоји изрека која каже – нема пута који креће ниоткуда. Мој пут води из Сарајева. Сарајево је не тако давно било под једном дугом опсадом од 1.395 дана. Једно јутро сам се ничим изазван пробудио под снајперима и гранатама. Није било струје и воде. Било је страшно. Кад граната падне на тачку А, ви знате да ће за 10 секунди пасти ту близу. Ако сте избегли ту прву, онда се ко Чак Норис бацате по сарајевском асфалту да избегнете другу гранату. То је била свакодневица. У том лету сам ја можда рекао и горе ствари", рекао је Мерлин 2011. у једној емисији.

FOTO:ATA images

 

Дино је тада истакао да се ствари ваде из контекста.

"У тим часовима кад то траје и траје ви помислите да не постоји ништа добро у људима, да не постоји будућност већ да само постоји тај тренутак да то преживите. Ја сам верник али у таквим тренуцима помислите да не постоји ништа добро ни на небу ни на земљи. Него само да си само остављен да преживиш уз помоћ властите снаге. Ја долазим из такве атмосфере. Ко год жели рат, дабогда му у кући био", рекао је тада Мерлин.

"Према неким подацима, у Србији око пет одсто становништва пати од депресије, а сваке године у нашој земљи самоубиство изврши између 1.000 и 1.500 људи, од којих је знатан број младих. Иако је последњих година уложено много напора у циљу превенције менталних поремећаја, стопа самоубистава је и даље веома велика. Депресија такође представља велико економско оптерећења како за појединца, тако и за друштво у целини. Овај поремећај онеспособљава човека, смањује његову продуктивност на послу, као и функционисање у оквиру породице, која такође трпи велику штету и трошкове", рекао је он тада.

Симптоми депресије

Током депресивне епизоде, особа доживљава депресивно расположење (осећај се тужно, раздражљиво, празно). Особе могу осетити губитак задовољства или интересовања за активности. Депресивна епизода се разликује од редовних флуктуација расположења. Трају већи део дана, скоро сваки дан, најмање две недеље.

Присутни су и други симптоми као што су:

- слаба концентрација
- осећања претеране кривице или ниске сопствене вредности
  безнађе у погледу будућности
- мисли о смрти или самоубиству
-  поремећен сан
- промене у апетиту или тежини
- осећај јаког умора или слабе енергије.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".