Човека који је радио ‘’све по ПС-у’’, али је буквално у једном дану изгубио све свиње. Неколико дана пошто му је струјом еутаназирано нешто више од 300 свиња, са великом тугом у гласу, шта га је снашло говори за Курир.

Ништа није могло да дође до свиња, никаква животиња, ништа, прича Бранко и истиче да је предузео све могуће мере да се не деси ништа лоше, не само да спречи АКС него да било каква болест дође на фарму.

- Не знам шта је било. Имао сам одлично здравствено стање животиња, све је било нормално. Нису моје свиње имале додира ни са другим људима, ни са превозним средствима, нико им није могао прићи. Оне нису биле у испусту. Ни на једној животињи нису били видљиви симптоми куге. Онда је угинуло неколико свиња и у почетку се сумњало на тровање храном, али ми је после урађене анализе речено да је узорак позитиван на АКС – прича.

У недељу, коју ће тешко заборавити, на фарму су дошли ветеринарска инспекција и посебна екипа.

- Имао сам 300 и нешто свиња, 40 крмача у чистој раси, све са родовницима, приплодне назимице у чистој раси, прасад намењена за даљи тов, пет нераста и 17 назимица.

Крмаче су биле приплодне, неке су прасиле по 19, 20 прасића и сви су били идеални, извео сам из прасилишта десет које су требале да се прасе и све су убијене. Док сам изводио свиње било ми је много тешко. Немам сада ниједну, све је угашено за дан. Њихов утовар да их негде одвезу је почео око девет ујутру, а завршен у шест увече. Нисам имао снаге да израчунам колика је то штета, рекли су да ће бити надокнађена, али није ствар у томе.

То је била генетика великог јокшира са фарме ПИК ‘’Бечеј“ која је угашена, а ја сам сачувао ту генетику у потпуности и више нигде није остала. Направио сам да крмаче буду добре мајке, мирне, дошао сам до нивоа да, малтене, може да ми се нацрта какво ко хоће прасе и такво ће добити.

Фото: А. Станковић

 

 

Овде је пропало 15 година труда и рада да извучем најбоље од најбољег. Кажу ми ‘’прежалићеш’’, нема шансе - прича и каже да је на фарми све урађено без помоћи државе, без кредита, без динара дуга икоме. После одлуке надлежних да је у питању АКС на фарму је забрањен улазак ветеринара, посета газдинству, обављена је дезинфекција, а нико му није рекао докле забрана траје. Ударац је велики, али Бранко неће одустати.

Каже да је дете града, али је заволео фарму, има механизацију, земљу, велико искуство и чим буде могуће планира да обнови узгајање са десет свиња.

- Проблем је где наћи бар приближну генетику какву сам имао. Овде сам правио генетски материјал за целу Србију, сви су куповали од мене те назимице у чистој раси. ‘’Правио’’ сам прасад за тов која су могла да парирају увозним. Ко је једном узео од мене прасе био је моја муштерија заувек Водио сам рачуна о исхрани, није смело да уђе ништа генетски модификовано, што сам гајио за мог сина од 8 година то је било и за друге. Максимално сам се трудио, да буду што бољи резултати у тову, када је обављан утовар прасади обавезно је рађена дезинфекција возила. Немам објашњења како се ово десило, никакав проблем нисам имао. Производио сам годишње 3.000 и нешто прасади од којих је сигурно било 400 високо квалитетних грла за приплод, за тов, нерастова, крмача са свим папирима. Све оде за дан. Туга - каже човек који је водио рачуна о сваком детаљу, имао фарму затвореног типа па ипак постао жртва АСК.

Иначе, у селу је, према неким информацијама, у последње време било по домаћинствима угинућа свиња, али људи о томе нису причали, ни пријављивали надлежнима, а кола су се сломила на Бранковој фарми и његовим елитним грлима. Он каже, упркос свему, да се кад се већ догодило ако може све и заврши код њега и да се АСК бар не шири даље. И ово је било превише.

(Курир.рс/)

БОНУС ВИДЕО: