Стручњаци упозоравају да је самоубиство компликован феномен и да би недавна повећања могла бити подстакнута низом фактора, укључујући веће стопе депресије и ограничену доступност услуга менталног здравља, преноси АП.

Подаци сугеришу да је број самоубистава у 2022. скочио за више од 1.000, на 49.449, што је повећање од око 3 одсто у односу на претходну годину.

Истраживачица у Америчкој фондацији за превенцију самоубистава Џил Харкави-Фридман навела је да је главни покретач самоубистава све већа доступност оружја.

Покушаји самоубиства који укључују оружје завршавају се смрћу много чешће него они изведени другим средствима, наводи агенција.

СОС телефон за превенцију самоубиства

Национална СОС линија за превенцију самоубиства доступна је 24 сата дневно. Она је део пројекта Министарства здравља и Клинике за психијатријске болести "Др Лаза Лазаревић".

На располагању је тим едукованих професионалаца из домена менталног здравља, који пружањем подршке и помоћи, саветима и интервенцијом у кризним ситуацијама раде на превенцији самоубиства.

Они којима је неопходна помоћ могу да позову на број 0800/309-309, опција 1.

Према последњем пресеку Републичког завода за статистику, током 2020. године самоубиство је извршило 895 особа.

БОНУС ВИДЕО:

ВОЈНЕ ВЕЖБЕ НА ТАЈВАНУ: Тајпеј симулира кинески напад на аеродром Таојуан

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".