Војни суд у Мјанмару осудио је данас америчког новинара Денија Фенстера на 11 година затвора, саопштили су његови адвокат и послодавац.


Фенстер је одговорни уредник онлајн магазина "Фронтијер Мјанмар", а ухапшен је док је покушавао да напусти земљу у мају и од тада је био у притвору у затвору у граду Јангону, пренео је Ројтерс.

 

 

Пресуду је потврдио за британску новинску агенцију његов адвокат Тан Зо Аунг, који није дао више детаља.

Казна је изречена због наводног подстицања и кршења закона о имиграцији и закона о незаконитом удружавању, рекао је његов послодавац.

Нове, озбиљније оптужбе за побуну и кршење терористичког закона додате су раније ове недеље, за које је свака кажњива максимално са по 20 година затвора.

- Апсолутно нема основа да се Фенстер осуди по овим оптужбама. Сви у ''Фронтијеру" су разочарани и фрустрирани овом одлуком. Желимо само да видимо Денија ослобођеног што пре, да може да се врати кући својој породици - рекао је Томас Кин, главни уредник "Фронтијер Мјанмар".

САД су захтевале Фенстерово ослобађање, а америчка амбасада у Мјанмару није одмах одговорила на захтев за коментар, додаје Ројтерс.

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".