Вирус птичјег грипа откривен је пре десетак дана у приватном зоо врту код Врњачке Бање. Неколико птица је угинуло, а има још заражених. Због тога је овај врт затворен и наложене су мере заштите како се вирус не би проширио. Власник овог зоо врта негирао нам је да је код њега пронађен вирус и да су птице угинуле.

- Реч је о приватном зоо врту код Врњачке Бање. Власник је пријавио угинуће лабудова, у два наврата по два лабуда. Након тога је извршено узорковање и лабораторијско испитивање. И потврђен је узрочник птичјег - грипакаже Мишо Коларевић, директор Ветеринарског специјалистичког института (ВСИ) у Краљеву.

Коларевић каже да су након тога кренули у детаљно испитивање животиња у овом зоо врту и да је потврђено још пет случајева заражавања птица.

Фото: Профимедиа

 

- Оболеле птице и оне које су биле у непосредном контакту са њима су уклоњене. Следи један шири обим испитивања у самој популацији како би смо утврдили којој је мери вирус присутан. Из Управе за ветерину су наложене мере како у самом зоо врту, тако и у околним местима, да би се зауставило даље ширење - рекао је Коларевић.

Мишо Коларевић каже да ће стручњаци овог института, пре свега вођени искуствима са птичјим грипом од пре неколико година, успети да га ставе под контролу, како вирус пре свега не би доспео на живинарске фарме.

- У зараженој зони је урађен комплетан попис живине и све фарме смо обишли. Власницима је дат налог да појачају безбедносне мере. То значи контрола уласка људи и возила, и спречавање контакта домаћих животиња са дивљим птицама. Такве мере гарантују да вирус неће стићи до живине - објашњава директор ВСИ у Краљеву.

Из Управе за ветерину наводе да се овај тип вируса не преноси са оболелих и заражених птица на људе, али може изазвати веома велике економске штете уколико се пренесе на домаћу живину.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".