Рибари такође изражавају велику забринутост због пораста популације сребрнасте надувачице у водама Додеканеза и Криту и наводе да су риболов и туризам угрожени. Надувачица, која је први пут примећена пре 20 година, прети да тотално онемогући риболов, а рибари позивају државу и регион Крита да обавесте туристе како би били опрезни и да истовремено финансирају "непопустљиву борбу" јер су штете по морску средину вец́ огромне!

Јанис Андрулакис, председник префектуре Хераклион, наводи да је забележен велики број несрећних случајева које је изазвала сребрнаста надувачица која је пореклом из Индијског океана.

- Већ смо рекли властима региона Крит да обавесте туристе о надувачици јер су агресивне. Могу да се појаве на 20 места око Крита и да изађу до скочног зглоба купача. Да ли се сец́ате случаја детета у Ситију кога је угризао пре годину и по дана? Дете је морало на операцију. Имали смо и још један случај на Калимносу... До сада је било осам незгода. То су само случајеви за које се чуло, верујем да их има много више, али их наводно крију да не би било штете за туризам - тврди Андракулис.

Директор истраживања у националној лабораторији Горгос Церпес такође потврђује да је било напада надувачице на купаче.

- Неки напади су се завршавали ампутацијом. Сребрнаста надувачица је на пример једном човеку откинула комад прста док је пливао. Имали смо и таквих ситуација. Човек може да види да се нешто сија и крец́е. Зато је добро да буде опрезан док плива - наводи Церпес.

Сребранста надувачица стигла је до Медитерана преко Суецког канала.

(Прототхема)

БОНУС ВИДЕО: