Редак небески спектакл обасјаће ноћно небо вечерас, доносећи незабораван призор који ће се поновити тек за 14 година. Астрономи су истакнули да се оваква појава догодила последњи пут 2018. године, а следећу прилику за посматрање имаћемо тек 2037. године.

У ноћи на 1. август, појавиће се први супермесец у августу, а само 30 дана касније, други пун месец, познат као “плави месец". Оно што чини овај спектакл још занимљивијим је да ће у истој ноћи на небу бити видљиви и планете Меркур и Марс, што се ретко догађа. Овај спој супермесеца и видљивости планета биће прави ужитак за заљубљенике у астрономију и небеске појаве.

Ако нас време послужи и небо буде без облака, ова незаборавна појава омогућиће посматрачима да голим оком виде детаље са површине месеца, као што су тамне равнице формиране древним вулканским токовима лаве.

За потпуни ужитак у посматрању, биће довољно склонити се од градских светала и подигнути поглед према небу. Они који се нађу у природи, далеко од јавне расвете, биће изненађени колико ће добро моћи видети природу коју осветљава блистава месечина.

БОНУС ВИДЕО: