Шеик Саид бин Зајед Ал Нахјан умро је у четвртак након што је патио од здравствених проблема.

Иако су данас у земљи заставе на пола копља, истина је да покојни шеик није био на позицији моћи у богатој заливској земљи. Иза свега стоји породична драма и борба за превласт кланова унутар многобројне фамилије.

Успон куће Ал Нахјан

 

 

Успон породице, као и самих емирата, почиње са шеиком Заједом бин Султаном ал Нахјаном. Рођен 1918. године у Абу Дабију, шеик Зајед је био најмлађи од четири сина шеика Султана бин Заједа Ал Нахјана, владара Абу Дабија од 1922. до 1926. године. У време рођења шеика Заједа, емират је био сиромашан и неразвијен, са економија заснована првенствено на риболову и скромној пољопривреди у раштрканим оазама у унутрашњости.

Живот је, чак и за чланове владарске породице, био једноставан. Чак и најбогатије породице живеле су у колибама од цигле и брата. Превоз се обављао камилама или чамцем, а сурова клима је значила да је сам опстанак често био главна брига.

Године 1946, шеик Зајед је постао владарев представник у источном региону Абу Дабија, са средиштем у оази Ал Аин. У августу 1966. шеик Зајед је постао владар Абу Дабија, са мандатом да развије емират што је брже могуће. Са извозом првог терета сирове нафте из Абу Дабија 1962. године, могао је да се ослони на приходе од "црног злата" који су земљи и породици донели незамисливо богатство.

 

 

Британци су 1968. објавили своју намеру да се повуку из Арапског залива до краја 1971. Шеик Зајед, са покојним владаром Дубаија шеиком Рашидом бин Саидом ал Мактумом, позвао је седам емирата да се удруже у федерацију и тако успоставио Уједињене Арапске Емирате.

Шеик Зајед је помешао традиционалне бедуинске ставове са либералним. Емираћани су дубоко религиозни, али положај земље на древном бродском путу створио је стил ислама који је релативно космополитски и толерантан. Заправо, Заједова необична отвореност је оно што га је уздигло на власт и помогло у усмеравању УАЕ на другачији курс од својих суседа. Британци су га поставили за владара на захтев водећих породица из Абу Дабија којима је било доста његовог ксенофобичног и конзервативног брата Шахбута.

Шеик Зајед је умро 2004. године, у својим касним осамдесетим, оставивши иза себе наслеђе оца нације, али и многобројне потомке у реду за трон. Он се женио седам пута и имао је 29 деце, од чега 19 синова.

Њега је на месту председника УАЕ и владара Абу Дабија наследио најстарији син, шеик Калифа бин Зајед. Међутим, након смрти шеика Калифа прошле године на чело земље долази његов полубрат шеик Мохамед бин Зајед Ал Нахјан.

То је запечатило успон моћне "Бани Фатима шесторке".

Синови моћне Фатиме

Фатима бинт Мубарак Ал Кетби, позната као Бани Фатима, удала се за шеика Заједа када је он био владар источног региона 1960. године. Она је била његова трећа и омиљена супруга, због своје утицајне личности. Она је мајка шеика Мохамеда, Хамдана, Хазе, Тахнуна, Мансура и Абдуле, који чине најмоћнији блок у владајућој породици Ал Нахјан.

Фатимина одлучност помогла је да се њених шест синова уздигне у односу на другу Заједову мушку децу. Они су јако одани једно другом и њој. Касних 1960-их, када су били деца, Фатима је својим синовима причала о дугој историји насиља у породици Ал Нахјан, које је достигло врхунац 1920-их са серијом братоубистава која су довела до промене власти три пута за седам година. Она их је натерала да се закуну да се никада неће окренути један против другог. Један британски обавештајац је за "Њујорк Тајмс" рекао да шеик Мохамед и даље разговара са својом мајком скоро сваки дан.

 

 

Фатимини синови су у протеклој деценији били на позицијама значајне моћи, како у политичком естаблишменту, тако и у малој групи моћних компанија које доминирају економијом УАЕ.

Преминули шеик Саид био је син Аише бинт Али ал Дармаки, пете жене шеика Заједа. Њени синови нису били без утицаја у УАЕ - шеик Дијаб је био шеф председничког суда, а шеик Нахјан бин Зајед шеф Емирске гарде. Међутим, Саид и Дијаб су још 2011. године у игри политичких музичких столица испали из Извршног већа Абу Дабија. Тиме је постало јасно да Аишини синови нису кључни играчи на политичкој позорници Ал Нахјана.

Шеик Мохамед осваја власт за себе и браћу

Шеик Мохамед, поглавар клана Бани Фатима, годинама је освајао моћ за себе и своју браћу. Након што је 1979. дипломирао на Краљевској војној академији Сандхурст, служио је као командант хеликоптерских ескадрила пре него што је постао командант ваздухопловства 1986. године, а потом и начелник генералштаба 1992. године. Након смрти његовог оца 2004. године, именован је за заменика врховног команданта оружаних снага.

 

 

Због болести полубрата шеика Калифе био је де факто лидер земље годинама пре званичног именовања. "Њујорк Тајмс" га је још 2019. године прогласио за најутицајнијег арапског лидера и једног од најмоћнијих људи на свету.

Недуго након доласка на власт 2022, потрудио се да успостави ауторитет у свим областима моћи: војној, спољнополитичкој, обавештајној и економској - за себе и остатак свог клана.

У низу декрета објављених у марту, шеик Мохамед је именовао свог најстаријег сина Халеда бин Заједа Ал Нахјана (41), за престолонаследника Абу Дабија и наследника на месту шефа УАЕ. Тиме је прекинуо традицију преношења наследства на другог брата.

Такође је именовао свог брата шеика Мансура – дугогодишњег високог министра, председника Сувереног фонда Мубадала и власника фудбалског клуба Манчестер Сити – за потпредседника УАЕ, поред владара Дубаија.

Брат шеика Мохамеда, шеик Тахнун, моћни саветник за националну безбедност УАЕ, именован је за заменика владара Абу Дабија, као и најмлађи брат шеик Хаза. Шеик Тахнун је раније у марту био именован за председника Инвестиционе управе Абу Дабија, главног државног фонда вредног 790 милијарди долара.

Синизија Бјанко, истраживач у Европском савету за спољне односе, рекла је да потез шеика Мохамеда није био изненађење.

- Као што се и очекивало, он је направио "генерацијски скок" и именовао свог сина за наследника, али је такође именовао своју истакнуту браћу на нове позиције, задржавајући одређену равнотежу у подели власти, али само унутар њиховог клана у породици Ал Нахјан - рекла је.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".