Нема везе одакле си, већ да л' си раја ил' си папак, животна је филозофија Драгана Маринковића Маце, који се из ратом захваћеног Сарајева преселио у Београд, где је наставио да гради глумачку каријеру. Од првог појављивања на сцени стекао је репутацију човека увек расположеног за шалу, али Маца је за телевизију К1 открио да се многе велике туге крију иза тог гласног смеха, по којем је препознатљив.

Фото: АТА имагес

 

О 1992. и рату у Босни и Херцеговини и данас прича са сузама у очима.

- Не дао бог никоме! У тим тренуцима размишљаш само да ли је ово последња кафа коју сам попио или ми је ово последњи пољубац с особом с којом сам се љубио - рекао је Маца.

Током рата у Босни био је у родном Сарајеву јер, како је истакао, није могао да остави мајку.

Фото: Игор Маринковић

 

- Почетком априла почело је већ да се закувава. Не сећам се да сам икад видео лепши дан. Пролеће, кера нема на улици. Замисли празне улице, ништа се не чује, само птичице. Тишина, али она језива и ускоро креће белај. Тај дан ми никада није био дужи у животу јер не смеш изаћи. Већ се озбиљно заратило, али ми смо све контали то ће сад да прође, па идемо на море у Макарску. Ја прешао код маме, а она ставила јамболија преко телевизора и прозора, ако удари граната, да нас не повреди. Није жена схватала шта је граната и да то неће заштити ништа. Видим ја почиње пуцање, тенкови и одједном само како се зграда љуља. Погодили су спрат изнад мене, а видим кроз ону прашину маму, која је запалила. После сам је зезао да је оставила сина да га убију - испричао је глумац и нагласио да се одувек представља као Југословен и да га националне разлике не занимају.

Многе Сарајлије му, како каже, замерају што је напустио свој град и отишао за Београд.

- Још као дете, знао сам жестоке момке и да није било њих, не знам како бих опстао. Имао сам проблема, углавном с будалама. Проблем је што сам ја у Сарајеву за папке четник, а у Београду сам муџахедин. Мени не смета ничија идеологија, ставови, док не угрожавају мене и неког мени блиског - додао је Маца.

(Република)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".