Упозорење за северозапад Словеније важи од 19 сати, а за североисток од 18 сати. Упозоравају на могућност града, јаких удара ветра, удара муње и обилних падавина, преноси РТВ Словенија.

Метеоролог Блаж Штер јуче је на Твитеру упозорио да су од понедељка увече до среде могућа јача невремена. У почетку се очекују јаки удари ветра и град, али од уторка послеподне и дуготрајни пљускови.

Осим нестабилне атмосфере, овог пута се очекује још израженије кретање ветра које подстиче развој потенцијално још екстремнијих појава него прошле недеље када је регион задесила суперћелијска олуја.

На страници Циклон.си упозоравају на опасност од орканских удара ветра.

Јаки удари ветра прете и северној Италији, где су се прошле недеље створиле интензивне и разорне суперћелијске олује које су се потом кретале према Словенији и Хрватској. Исто би требало да се догоди и овога пута.

Арсо је и за уторак издао наранџасто упозорење због могућности невремена за целу Словенију. Упозоравају да се у уторак и среду због интензивних и дуготрајних пљускова могу у већем делу земље доћи до бујичних поплава.

Крај екстремних временских услова очекује се иза среде.

Могуће невреме и у Хрватској

Ових дана нестабилно време се очекује и у Хрватској.

Данас је на снази наранџасто упозорење само за Сплитску и Дубровачку регију. ДХМЗ упозорава грађане да буду спремни на врућине и високе температуре, нарочито осетљива популација, понајпре старије особе и мала деца.

Сутра се наранџасти метеоаларм проширује на још неколико регија - ријечку и загребачку.

- Могуће је грмљавинско невреме које може да проузрокује велику штету, па се треба заштитити од муња. Могућа су оштећења на имовини и на дрвећу. Могуће су локалне бујичне поплаве, олујни удари ветра и града, упозорава ДХМЗ.

У уторак у копненом подручју Хрватске биће променљиво и нестабилно уз локалне пљускове и грмљавину, местимично и израженије, затим јак ветар, а не може се искључити ни град. У среду и даље нестабилно уз кишу, али и осетно свежије. У четвртак смиривање времена уз доста сунца.

На Јадрану у уторак пљускови и грмљавина, локално израженији на северном делу, у среду ће се проширити и на већи део Далмације. У четвртак поновно претежно сунчано. У уторак ће јако југо најпре на северном делу окренути на јак југозападњак, а у среду ће пролазно дувати бура с којом ће и мало освежити, прогнозирала је за ХРТ Дуња Плачко-Вршнак из ДХМЗ-а.

У Србију су се вратиле високе температуре после суперћелијске олује, али овај талас врелине се неће дуго задржати и већ у среду нас очекује захлађење.

Према тој временској прогнози, у Војводини се у среду очекују најпријатније температуре између 20 и 27 степени. Како се крећемо ка Централној и Источној Србији температуре расту за по неколико степени, док ће на југу земље и даље бити ужарено лето.

(Јутарњи лист)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".