Научница која проучава урагане Жељка Стон коментарисала је невреме које је у среду погодило Загреб и истакла да је то био ураган треће категорије.

Она је у програму хрватске РТЛ Директ из Новог Мексика рекла да Хрватску може да погоди торнадо, али не и ураган.

- Он треба да има океан са истом енергијом. Код нас се може догодити 'медицане'. Он се може формирати изнад Медитеранског мора и то би била медитеранска тропска олуја или ураган. Пре пар година то се догодило код Грчке", рекла је Стон и додала да је то што се догодило у Хрватској "мезоскални конвективни систем - који се брзо премештао и у једном делу развио се у суперсерију.

То су, навела је, суперкумулонимбус - облак који се развија вертикално по целој тропосфери и до 13 километара. Има јаке узлазне струје, кад постаје суперћелија, улазна струја почиње да се ротира ради смицања ветра из околине који је у среду био врло импресиван. Стон је рекла да је гледала Загреб у подне пар сати пре олује.

- Кад се тако поклопи велика расположива потенцијална енергија због великих врућина, плус такво смицање ветра и мезоскални конвективни систем који протутњи, тада се догоди олуја овако велике јачине, ветра и уз пуно падавина. На велику срећу кратког је трајања -, рекла је Стон.

На питање по чему се суперћелијска олуја разликује од друге летње олује, Стон каже да у основи физике све почиње исто и да је дизање ваздуха вертикално, зависно од околине, она ће се развити јаче или мање. "Нормална летња олуја с пљусковима и нешто града заправо је слична ствар, само се суперћелија развила јаче", навела је Стонова.

На констатацију да је ДХМЗ саопштио да је ово била једна од најјачих олуја и ветрова измерених у Загребу и на питање да ли је ово нешто на шта се треба навикавати, Стон каже: "Добро је питање и, нажалост, струка на то нема одговор. Немамо довољно мерења. Можда ћемо на то моћи одговорити за неколико деценија. Оваквих олуја има и по Европи, пуно и по Америци".

С обзиром на то да, како је казала, постоје о отопљавању и климатским променама, а и наука потврђује шта се догађа када је топлије - олује ће бити интензивније.

- За урагане знамо да их неће бити више, али да ће бити интензивнији те да ће се спорије премештати. То значи да ћемо имати више падавина и штете.... Овако нешто неће се догодити сутра или прекосутра, атмосфера се примири. Али свакако је нешто што можемо очекивати, као и торнада која прате суперолује, суперћелије", рекла је Стон.

БОНУС ВИДЕО: