Митник је преминуо у недељу после 14 месеци борбе са раком панкреаса, објавио је ББЦ.

Он је провео пет година у затвору због компјутерске и интернет преваре након што га је ФБИ тражио две године 90-их година прошлог века.

Након пуштања на слободу 2000. године, постао је познати хакер "белог шешира", консултант за сајбер безбедност и писац.

Митник је одрастао у долини Сан Фернандо у Калифорнији као јединац склон несташлуцима, са пркосним ставом према ауторитету и љубављу према магији.

Митник је током 1990-их хаковао владине веб странице и корпоративне мреже, укључујуц́и "Пацифиц Белл" када је украо корпоративне податке и информације о кредитним картицама.

Истражитељи су га прозвали "најтраженијим" хакером на свету.

Двогодишња потрага ФБИ широм САД довела је до хапшења Митника 1995. године и на крају је признао кривицу за компјутерску и интернет превару и осуђен је на пет година затвора.

Власти су веровале да је имао приступ корпоративним пословним тајнама вредним милионе долара.

У мемоарима из 2011. године, "Гхост ин тхе Вирес", Митник је негирао да је користио своје вештине за крађу или експлоатацију информација ради стицања финансијске добити.

- Свако ко воли да игра шах зна да је довољно да победи свог противника. Не морате да опљачкате његово краљевство или да заплените његову имовину да би се исплатило -, истакао је Митник.

Његово хапшење довело је до оснивања покрета у хакерској заједници под називом "Ослободи Кевина" који је лобирао за његово ослобађање.

Након изласка из затвора, Митник је постао хакер "белог шешира", писац и јавни говорник, а 2003. године основао је "Митницк Сецуритy Цонсултинг", фирму  која је саветовала компаније са листе Фортуне 500 и владине агенције о сајбер безбедности.

Митник је 2011. године постао сувласник КновБе4 који је нудио обуке о  безбедности на интернету.

БОНУС ВИДЕО: