Наиме, како пише Јутарњи, истражитељи посебно сумњају да су у априлу те године у Дубрави, у преподневним сатима, полицајци зауставили аутомобил којим је управљао Антон Чолакић (37), звани Гљива, иначе особа о којој се писало у црним хроникама у вези са великим шверцом дувана.

Међутим, уместо да му испишу казну, договорили су се са Чолакићем, који је наводно имао забрану управљања, да у записнику наведе да је возилом управљала друга особа, један од његових пријатеља кога је позвао на мобилни и који је убрзо аутомобилом стигао до њих и дао своје личне податке, које су полицајци потом унели у записник и тамо наплатили казну Чолакићу спасавајући га на тај начин.

На суђењу признао злочин

Можда је још занимљивије како је полиција дошла до овог бизарног открића. Наиме, Чолакић је, по свему судећи, био под тајним мерама ПНУСКОК-а због сумње на шверц, а ове мере су, између осталог, укључивале и пратњу тајне полиције. Пратећи га, агенти ПНУСКОК-а снимили су како су њихову "мету“ први случајно зауставиле колеге из тзв. Кобри, а на место догађаја убрзо је стигао Чолакићев пријатељ Жељко Е.

Приликом накнадне анализе целог догађаја, истражитељи су видели да је у полицијском извештају као возач који је ухапшен у прекршају наведено друго лице, а не Чолакић. Иначе, УСКОК је 2017. године оптужио Чолакића да је вођа криминалне групе која се бавила шверцом дувана у већим количинама. Он је на суђењу признао злочин и осуђен на годину дана затвора. Исто тако, у оружаном сукобу 2011. године, тешко је рањен.

Саопштење УСКОК-а

И УСКОК је најавио хапшења не прецизирајући идентитет осумњичених. Док су четворица након криминалистичке обраде и испитивања у УСКОК-у пуштени на слободу, УСКОК је против једног од њих затражио истражни затвор. Саопћење УСКОК-а преносимо у целости:

"УСКОК је, на основу кривичне пријаве загребачког јавног тужилаштва, донео решење о спровођењу истраге против пет хрватских држављана (1983., 1987., 1991., 1986., 1989.) због основане сумње да су починили кривична дела злоупотреба положаја и овлашћења и службене исправе, фалсификовање службеног положаја и кривотворења службеног положаја.

Сумња се да је 20. априла 2021. године у Загребу од И. до ИИИ. окривљени, пошто су полицијски службеници Мобилне јединице саобраћајне полиције, приликом контроле саобраћаја, зауставили возило немачких регистрација, којим је управљао ИВ. округа са пребивалиштем у Републици Хрватској. На његов захтев, нису проверавали статус предметног возила, нити предузимали радње на процесуирању прекршаја из Закона о посебном порезу на моторна возила, а као возача су лажно именовали В. окривљеног, којег је ИВ. окривљени позвао на лице места и затражио да се уместо њега региструје као возач.

У циљу стварања привида да је окривљени В. управљао возилом и чинио прекршаје, у складу са споразумом, И. окривљени извршио је потребне провере у систему МУП, а ИИ. окривљени је попунио обрасце за пријем наплаћених новчаних казни на месту прекршаја, у којима је неистинито навео да је возилом управљао окривљени В. Затим су припремили и својим потписима оверили службене извештаје у којима су лажно навели да је В. окривљени био возач и извршио саобраћајне прекршаје, те да је ИВ. окривљени био путник у том возилу, иако су сви знали да то није тачно.

УСКОК је истражном судији Жупанијског суда у Загребу предложио да се једном од оптужених одреди притвор“.

(Индеx)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".