Многи иПхоне корисници разговарају са Сири на дневном нивоу, али да ли сте се икада запитали одакле долази (оригинално њен) глас?

Пре него што се Аппле окренуо ка виртуелној реалности, Сири глас долазио је од праве особе. Морало је, изгледа, да прође скоро 10 година да бисмо сазнали ко заправо стоји иза овог персоналног асистента.
 

 

 

У интервјуу за ЦНН, Сузан Бенет открила је 2013. године да је она позајмила препознатљив глас Сири, а да за то није ни знала, преноси сласхгеар.

Како је изгледао њен посао тих дана?

Сузан је тада објаснила да је била ангажована у јулу 2005. године када је проводила по четири сата, пет дана недељно снимајући глас за "систем препознавања говора" направљен од стране компаније СцанСофт.

На крају, СРИ Интернатионал је користио тај систем за препознавање говора у развоју Сири након деценија истраживања вештачке интелигенције.

Пре 12 година, Аппле је купио Сири, само два месеца након што је лансирана као самостална апликација на иОС Апп Сторе-у.

Дебитантски "наступ" Сири је имао на иПхоне 4С и гласовни асистент је од тада са нама, кроз много успона и падова.

Сузан није једини Сири "који познајемо". Наиме, шушка се да је глас Џона Бригса служио као Сири у Уједињеном краљевству, док је Керен Џакобсен посудила глас аустралијској верзији.

Фото:Принтсцреен/Јутјуб

 

Како се може закључити из интервјуа са Гардијаном, који је објављен 2015. године, нико од њих није знао да се њихов глас користи за Сири док опција није интегрисана на иПхоне 4С.

Аппле никада није потврдио ко је заправо Сири.

Компанија је направила много измена током година, а једини начин да се Бенет поново чује био би да се пронађе Аппле уређај са оперативним системом који је претходио иОС-у 7 - што није нужно лак задатак.

Претпоставља се да Аппле још увек користи снимке стварних људи као основу за Сири (пре него што их покрене кроз свој неуронски механизам за претварање текста у говор, како објашњава ТецхЦрунцх), али да они нису ни свесни да снимају линије за Сири.

Ако су свесни, скоро сигурно су везани неком врстом споразума о неоткривању података који их спречава да се идентификују као један од гласова Сири.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".