Звонко Богдан је донео голубове писмоноше из Белгије у Југославију! "Кључ успеха је у доброј селекцији, тренингу, одгоју, смештају и квалитетној храни", рекао је певач.

Певач Звонко Богдан познат је и по својој великој љубави према коњима, али и према голубовима која датира још из периода дечаштва, кад је имао 10 година.

Фото: В. Данилов

 

А када је, пре једне деценије, престао активно да се бави коњичким спортом, окренуо се тркама голубова писмоноша и почео да ниже успехе. Звонко је дугогодишњи члан Клуба одгајивача спортских голубова писмоноша "Спартак", и добитник бројних признања на том пољу.

"Кључ успеха је у доброј селекцији, тренингу, одгоју, смештају и квалитетној храни. Комбинација свега тога одређује шампионе”, објашњава Богдан.

Фото: В. Данилов

 

"Кад сам био млад, опчињавали су ме коњи и музика, па су голубови више били украс мог домаћинства. Морам да истакнем, међутим, да сам 1971. био први Југословен који је, са црвеним пасошем, донео из Белгије голубове писмоноше. Успео сам да видим светске асове и голубарнике. Захваљујући куму Фрањи Цирклу, примерци које сам донео из Белгије били су распоређени по читавој бившој Југославији. Живео сам далеко, али сам се, сваког слободног дана, враћао у Сомбор и уживао у мирноћи и лету птица, и у њиховој предивној обавези да се увек држе куће".

"Разлика између голубова писмоноша и тркачких коња није велика. Једни лете, а други трче, али, суштина и код једних и код других је да што пре стигну кући, и да буду што боље пласирани, дносно, први. И једни и други су успомена на време које се више поновити неће".

(Телеграф)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".