Шта да урадимо ако се нађемо у близини особе која добије гушење услед уједа стршљена?

Пре свега, она није ни знала да је алергична на ујед стршљена. Морамо да знамо на шта смо алергични и на шта можемо да одреагујемо на тај начин. Да није била алергична, ништа се посебно не би десило. Шта можемо да урадимо када је прва помоћ у питању? Прво морамо да расхладимо то место, да ставимо лед. Ако дође до гушења, морамо особи да дамо лек антихистаминик, а уколико немамо лек код себе, онда особи морамо да дамо да гута лед, да расхлади грло и спречи оток слузокоже, гушење.

Прво треба опрати то место хладном водом и ставити лед на место уједа. Лекарска помоћ је потребна што пре. Људи који су алергични на ујед стршљена, углавном су алергични на ујед осе, пчеле и ти људи са собом морају да носе адреналин за брзо деловање.

Хитна реакција је од кључне важности.

Ујед инсеката може да изазове алергијску реакцију. Када дође до престанка дисања и рада срца, тада је мозак најосетљивији људски орган. Тада је прва помоћ најпотребнија, у првих пет до осам минута. После тога, мозак је мртав. Чак и да покренемо рад срца, не можемо ништа, јер је мозак мртав и нема функцију.

БОНУС ВИДЕО:

МЕД ИЗ ПУСТИЊЕ? МОГУЋЕ ЈЕ! Погледајте производњу пчелара у Чилеу

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".