Време је одмора, Срби су традиционално највише у Грчкој, али ове године се поред пораста цена појавио још један проблем. Он се зове "риба змај". Једна девојчица из Србије је већ била жртва убода ове отровне рибе, а сада је своје болно искуство описао и М.Т. из Србије којег је ова риба убола у Сартију.

"Изашао сам из воде и бол је почела да буде толико јака, сећам се да сам се суздржавао да вриштим од срамоте, јер ми не иде у главу да нешто тако може да боли. Погледао сам да ли има крви, да ли се види нешто, али ничега није било. Заправо никад у животу нисам осетио такав бол. Боли као да ми неко кида, сече, ломи ногу на живо, не у интервалима или да пулсира него константо боли. Сећам се да сам рекао жени да морамо код доктора.

Ту сам се већ уплашио док сам избезумљено трчао до лекара, да ово није ни мало наивно. Већ сам почео да се тресем од бола и нисам могао да стојим и почео сам да кукам на сав глас. Срећом неки дечкић, Грк, био ту, одвезао ме до лекара који није био ту али га је звао на телефон и он ми је рекао да ставим ногу у што топлију воду... Сећам се можда је мало и срамота ал' ето, сећам се да сам кукао на сав глас, ваљао сам се од болова по врелом асфалту, мало је фалило да се онесвестим. Од бола сам се гризао и уједао, осећао сам се немоћно.

Да ми је био неки нож или мач при руци лакше би ми било да ми неко одсече стопало. Када је доктор стигао сећам се да сам већ био парализован, нисам могао да се померим, само ми се мутило у глави. Саветовао је да одемо до мог апартмана и у купатилу ми пустио врелу воду која је сигурно имала 40 степени, пара је ишла. Опет агонија, врела вода нимало пријатно, ал како он каже боље и опекотине него да остане овај отров у мени. Сви отрови од риба змајева (драгонфисх) су термобилни и на њих утиче нешто топло, те се саветује да се користи врела вода (40/50 степени), жар цигаре, ауспух мотора или чак и врео песак.

Зависи од величине и саме рибе и отрова и од човека до човека, масе, грађе и места убода колико времена треба за опоравак. Надам се да це проћи само, ето, много лоше и непријатно искуство и просто не могу да верујем да се мени ово десило од толико хиљада људи сваки дан на плажи... Понављам, на градској плажи у старом делу Сартија, у плићаку где има и мале деце и доста људи... Не смем и да помислим шта би и како било да дете од пар месеци што трчкара по плићаку и песку или неко друго нагази на ово", прича М.Т.

Из разговора са другим људима је сазнао да ова риба стоји мирно и чека плен. Када се човек набоде, може да доживи јак бол, а неки чак изгубе и могућност говора, инфаркт, док појединима крене и пена на уста.

Каква је риба-змај?
Туристи из Грчке ових дана су заборавили и на медузе и на ајкуле – фокус је на риби-змају (драгон фисх), коју Грци зову "дракена“, на енглеском ћете је наћи под именом "wееверфисх“, а позната је и као морски паук. Наводно су ове рибе преплавиле Олимпску регију, а има их и у другим крајевима, и то у плићаку.

У питању је мала риба дуга тек око 10 цм, која на првом леђном перају има оштре црне бодље. Не напада, али ако је угрозите, да не кажемо згазите – убошће вас и кроз бодље испустити отров у ваше тело. То се прилично често дешава јер је практично невидљива – крије се у песку или шљунку, а сличних је боја, па ју је тешко приметити чак и ако сте посебно пажљиви.

БОНУС ВИДЕО: