Џејк Валери (22) ухватио је огромног гмизавца у понедељак у националном резервату надомак града Нејплса на Флориди.

Валери и његов друг Стивен Гаута однели су ухваћену женку у центар за заштиту природе где је званично измерено да је питон дугачак пет метара и 80 центиметара и тежак 57 килограма.

Два најдужа бурманска питона у историји ухваћена су на југу Флориде. Највећи бурмански питон ухваћен је претходно октобра 2020. године 50 километара западно од Мајамија и био је дугачак пет метара и 71 центиметар.

- Сјајно је што смо имали могућност да утичемо на животну средину Јужне Флориде. Волимо овај екосистем и трудимо се да га сачувамо што је више могуће - рекао је Валери за сајт центра за заштиту природе који ради на контроли претње од инвазивног бурманског питона.

 

 

Валери је признао да је хватање толике змије величине било лудо и веома хаотично, али је нагласио да му је то био и сан.

- Знао сам да смо способни за то, али нисам знао да ће се то догодити. Прошле године смо мој рођак и ја ухватили змију дугу скоро пет и по метра и схватили смо да можемо да се носимо са змијом те величине - рекао је Валери који лови змије од 2020. године.

Описао је борбу са змијом која је забележена и на видео снимку.

- Ухватио сам је на почетку за реп. А онда је један од мојих пријатеља узео мрежу и покушао да јој прекрије главу и брзо смо схватили да то није победничка стратегија. То је једина змија која ме је толико уплашила да нисам знао шта да радим - рекао је младић.

На снимку се види да младић једва са две руке држи за главу питона који се одмах обмотао око њега.

- О мој Боже - узнемирено вичу људи са снимка док се младић рве са гмазом.

Валери је нагласио да је забрињавајуће то што змије сваке године постају све веће и да треба да велике женке буду извучене из екосистема пре него што положе јаја.

 

 

Питон рекордне величине могао би да помогне стручњацима да сазнају више о овој врсти.

- Имали смо осећај да питони могу да постану оволико велики и сада имамо јасне доказе. Њен генетски материјал може се показати вредним за евентуално разумевање популације Јужне Флориде. Резултати ц́е бити дистрибуирани за наше истраживање - рекао је биолог Јан Истерлинг за УС тудеј.

Истерлинг је додао да је ухваћена женка већ снела око 100 јаја и да је била у потрази за следец́им оброком.

Остали становници Флорида иначе имају прилику да сами лове питоне, а лов је дозвољен од 4. до 13. августа. Десетодневни изазов нуди награду од 10.000 долара и представља напор који помаже у заштити ретког станишта Еверглејдса и животиња које тамо живе од инвазивних змија.

(Курир.рс/НY Пост)

БОНУС ВИДЕО: