Лубеница је многима прва асоцијација када се помене лето. Међутим, прави љубитељи плода биљке биљке кују једни сматрају воћем, а други поврћем, знају да није свака иста.

Колико пута вам се десило да сте изабрали највећу и најзеленију лубеницу и кад сте дошли кући и исекли је - мућак.

Многи мисле да ће зрелу и сочну лубеницу моћи да одаберу само на основу ударања у њу, то није баш тако лако. Заправо, постоји велики број оних који не зна како да одабере савршену лубеницу, посебно зато што је веома тешко да само на основу спољашњег изгледа закључимо каква је њена унутрашњост, уколико не знате да их "читате".

Фото: Профимедиа

 

Време је да неучите како да препозанте да ли је лубеница добра или не:

Фелеке: Није свеједно да ли лубеница има беле или жуте флеке на себи. Свака добра са доње стране има жути траг, који је настао јер је лежала на земљи. Ако је овај траг светлије боје или бео то значи да лубеница није довољно зрела и да је убрана прерано. Идеална боја мрље је тамно жута.

Облик: Стручњаци кажу да су укусније оне лубенице које су симетричног облика. Наиме, испупчења и удубљења могу настати као резултат недовољно сунца или воде, те самим тим неће бити сочна. Уколико је овалног облика, зачи да је пуна воде.

Огреботине: Зрела лубеница је углавном тамно зелене боје, а добро знак је и када на себи има велике "ожиљаке". Резови на лубеници су доказ да су пчеле имале утицаја у опрашивању цвета. Што је више ожиљака, то значи да је више пчела опрашивало свет, а самим тим и плод, па ће лубеница бити слађа.

Боја: Зреле лубенице имају мат зелену боју. Док оне које се пресијавају вероватно нису довољно зреле.

(Србија данас)

БОНУС ВИДЕО: