Дечак који је трагично изгубио живот у крвавом масакру који се догодио 3. маја ове године у Основној школи "Владислав Рибникар" описан је као један од најталентованијих ученика те установе. Био је насмејан и весео, пун духа, како су га описали пријатељи. Његови родитељи, два месеца након погибије, објавили су само један у низу његових радова за које је добио награду, а оно што је дечак из своје главе пренео на папир, много је тужно.

Тема "Нови почетак"

Болом сломљени родитељи, на Фејсбук профилу поделили су емотивну и болну вест, којој је требало да се радују заједно са својим сином.

"У овој нашој трагедији и болу који никада неће проћи имамо потребу да са вама поделимо нешто лепо, а ипак толико болно да нам већ сломљена срца додатно цепа. Желимо да да вам покажемо такмичарски рад нашег сина којим је на овогодишњем такмичењу "Ессаy 2022" у организацији КУ Божидарац освојио друго место. Есеј је писан на тему "Нови почетак" задату од стране организатора. Тема је лепа, изазовна - наводи отац и додаје: "Нажалост, тај сан, један нови почетак није имао прилике ни да покуша да оствари јер му је живот одузет пуцњем из пиштоља и поготком у срце, пуцњем из пиштоља из руке вршњака из одељења коме нико из тог разреда никада није учинио ништа нажао."

Есеј који је написао настрадали дечак преносимо вам у целости:

"Сви имамо неке нове почетке. Некима нови почеци представљају препреку у животу док су за неке нови почеци нови изазови, узбудљиве авантуре, животни циљ... То може бити полазак у школу, пресељење, али и нека нова симпатија.За мене нови почетак представља моје будуће школовање у иностранству.

У музичку школу сам кренуо са шест година. Сада имам тринаест и идем у седми разред основне и први разред средње музичке школе. Напорно је, морам признати, али ако волите оно што радите ништа није тешко. Током досадашњег музичког школовања освојио сам бројне награде на републичким и међународним такмичењима. Моји професори сматрају да сам веома талентован и саветују ми наставак школовања ван Србије на некој од престижних академија.

Образовање у иностранству за мене представља један велики изазов на који ћу, надам се, моћи да одговорим уз подршку мојих родитеља, пријатеља и професора. Одласком у иностранство мораћу да се прилагодим новом окружењу: другачијем начину рада, другачијој култури, високим захтевима академије... Можда ћу морати да учим нове језике и будем спреман на ситуације у којима ћу ослонац имати само у себи. Мораћу да водим рачуна и о свакодневном животу а имаћу само 17 година. Ипак верујем да ћу бити спреман" - написао је дечак у свом раду, а потом наставио:

"Ја сањам велике снове"

"Одласком из Србије имаћу прилике и да обиђем неке знаменитости других земаља, доживим нешто незаборавно, развијем нова пријатељства. На академији ћу упознати и друге талентоване музичаре са којима ћу заједно моћи да свирам. Ко зна, можда и направимо наш мали оркестар који ће засвирати композиције Моцарта, Штрауса, Махлера на некој огромној сцени. Надам се да ћу имати прилике да упознам и неке светске познате пијанисте као што су Ланг Ланг, Иво Погорелић, Јевгениј Кисин... Можда ће ми се указати и шанса да будем студент мастеркласа престижних професора.

Међутим, престижне академије, попут Џулијарда у Америци, Краљевске музичке академије у Великој Британији или московског конзерваторијума, захтевају велика новчана улагања те се ја надам да ћу бити довољно добар да заслужим стипендију за школовање на неком оваквом универзитету. Ја сањам велике снове и надам се да ћу их једног дана остварити. Одлазак у иностранство је само део мојих снова, само још један нови почетак. Можда сада мислите да сам само занесењак и да су моји снови недостижни али ја верујем да уз таленат и рад немогуће не постоји",  закључио је малишан свој есеј, којим је освојио друго место.

 

Злочин који је зауставио све

Да подсетимо, у језивом злочину који је почињен 3. маја ове године тринаестогодишњак је усмртио десет особа, од којих деветоро ученика и школског чувара. Истрага је утврдила да је дечак-убица злочин до детаља планирао месец дана, да је имао скице школе и списак потенцијалних жртава.

Тринаестогодишњи дечак-убица налази се у изолацији на Клиници за неурологију и психијатрију за децу и омладину у Београду и до сада показивао ни трунку кајања због свега што је учинио, а више пута је питао када ће га пустити на слободу. Отац дечака-убице приведен је након масакра и њему је на захтев тужилаштва одређен притвор до 30 дана, који је после продужен.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".