Шеф катедре за биологију на Факултету ветеринарске медицине у Београду проф. Зоран Станимировић открио је за РТС на шта би требало да обратите пажњу кад купујете мед.  Пре свега, погледајте цену, саветује професор Станимировић.

– Кад дате 500 динара за теглу меда, требало би да знате да то није мед. Реална цена меда данас би требало да буде око 1.000 или 1.200 динара – каже он.

Али, има и продаваца који подигну цену „лажног меда“ само да би убедили купце да је реч о правом пчелињем производу.

Фото: Профимедиа

 

 

Шта треба да знамо када купујемо мед

Пре него што се одлучите за куповину меда, можете да га тестирате.

– Багремов мед се разликује од других јер је светлији, са 20 одсто воде у себи и са 20 одсто полена. Зеленкастожућкасте је боје када гледате у односу на светло. Када окренете теглу, лагано проверавајте густину. Багремов мед је течнији од липовог меда – објашњава проф. Станимировић.

Требало би, такође, пратити и како „иде“ мехур. Код липовог меда мехур „иде“ спорије, док се код правог багремовог меда формира сребрнкаст круг.

Фото: Профимедиа

 

 

– Када отворимо теглу, „нит“ меда који цури не сме да се прекида. Ако се прекида, то већ указује на проблем – каже он.

Тест који може да открије да ли је мед прави или не врло је једноставан: захватите мед кашиком, па је спустите у чашу воде. Прави мед се тешко скида са кашике и таложи се на дну чаше. За разлику од њега, фалсификат ће се брзо и лако растворити.

Пламен свеће и кашичица меда

Постоји још један начин да откријете да ли је мед који сте купили прави или лажни.

– Ако лагано наспемо мед у кашичицу и загревамо је на пламену свеће мед ће прокључати, али неће се карамелизовати, нити ће мирисати на шербет. Уколико се то деси, значи да је додат шећер – објашњава проф. Станимировић.

Према његовим речима, битна карактеристика меда је кристализација. Али, и ту би требало да будемо опрезни; прави мед ће се кристализовати у целој тегли, а лажни само по дну.

(Крстарица)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".