Рођење светог Јована Претече и Крститеља Господњег, у народу празник познатији под називом Ивањдан један је од највећих хришћанских празника који се обележава 7. јула по грегоријанском, односно 24. јуна по јулијанском календару. Срби и сви православни верници за овај дан везују велики број обичаја и народних веровања.

Фото: Википедија

 

 

Данашњи празник највећи је уочи Петровдана, а пада у сред Петровданског поста па се данас пости на уљу.

Овај празник обележава се поводом крштења када је Свети Јован у реци Јордан крстио и дао благослов Исусу Христу. Тако је у народу Свети Јован  остао познат као Јован Крститељ, једна од највећих слава Српског народа која се обележава у јануару.

Прастари обичаји живе и данас

Иначе, овај празник је дубоко уткан у српску традицију, па се до дана данашњег нису изгубили одређени обичаји, чак и у урбаним градским срединама. Један од најучесталијих је плетење (или куповина) венчића од пољског биља и цвећа, којим се потом ките капије у улазна врата, и који се чувају до наредног Ивањдана.

Венцима од ивањског цвећа показује се да је природа у развоју дошла до своје највише тачке - средине лета и да се тиме "овенчала".

Но, у зависности од краја до краја ту је још читав низ ритуала... Примера ради, понегде је обичај и да се кроз венце од уплетене јованове траве на Ивањдан провлаче жене које немају децу, а желе их. Онда се потом све купају у реци како би вода однела урок или болест, а ако је жена имала неколико побачаја, на дан Светог Јована посећује особе које имају име Стана или Станка узимају струкове траве и праве свој венац са којим се купају у реци.

Фото: Профимедиа

 

 

У неким деловима Србије постоји веровање и да девојке које нису удате данас треба да у саксији посаде мало жита које ће погледати 12. јула, на Петровдан. Уколико су клице као прстенови, то значи да ће се на јесен сигурно удати.

Такође, распрострањено је мишљење да се на данашњи дан може видети лик будућег брачног партнера – суђеника. Наиме, у последњи залогај доручка треба хукнути и сачувати га до вечери, а онда заједно са огледалцем и мало ивера ставити под јастук да би се у сну појавио лик.