Коме је расада успела да преживи пролећну најезду пужева, честитамо.

Мада, морамо признати да док је расада у својим посудама, много ју је лакеш заштитити, а онога тренутка када се пресади у земљу - препуштена је силама природе. И разним напастима.

Златице, пужеви, ваши... све су то непријатељи наших младих биљчица, а ако сте прегрмели први удари - тек сада настају прави проблеми.

Фото: Профимедиа

 

Баште бујају, цвета нам поврће, јављају се и први плодови, а ове тихе баштенске немани пред собом имају прави шведски сто.

Сигурно је да сте видели бројне грануле, пашкове и отрове у прскалицама који овим напастима могу стати на пут, али ако сте за природно, а ефикасно решење - ми имамо један трик за вас.

Не знам где је моја прочитала да ово ради, али ради, а све што вам је потребно је - пиљевина.

Фото: Профимедиа

 

Да, добро сте прочитали. И то свега шака пиљевина за сваку биљку. Узмете шаку пиљевине и око поспите круг око биљчице, али онако, што би се рекло "у широком луку". Ево како то отприлике изгледа.

Још једна позитивна ствар када је пиљевина у питању јесте што постиже сличан ефекат као слама, односно, спречава појаву корова. Не у потпуности, наравно, али много мање траве ниче око наших тиквица него иначе.

Фото: Профимедиа

 

Када приметите да се пиљевина утабала, навлажила превише пута и већ мало "разградила", само узмите нову шаку пиљевине и поспите око биљке. Такође, није лоше да, када за то имате могућности, одређено поврће попут тиквица, бундева или краставаца садите у посебне ограђене пределе, као на пример, унутар гуме (коју можете и лепо украсити).

Ово би требало да спречи пужеве да приђу вашим цветовима и плодовима, бар нама јесте, а ево које су то три баште најлепше у Србији.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".