За врло кратко време пало је од 38 до 40 литара кише по квадратном метру што је, рема речима Милитарова, „количина која значајно превазилази капацитете водотокова“.

“Нисмо имали класична запушења, него једноставно је настала ситуација у којој није могло да дође до прихвата воде у водотокове. Ако вам кажем да је Коштички поток за само десетак минута порастао за метар, јасно је да је реч о огромној количини падавина, чак већој од оне из 2014. године”, рекао је Милитаров новинарима.

Највише проблема регистровано је на подручју Месне заједнице Волујац и  у центру града на потезу улице Кнеза Лазара због запушења, до кога је дошло због пуцања заштитне решетке у горњем делу водотока, што је опет довело до тога да се у зацевљеном делу насје велика количина муља, наноса и дрвећа које је изазвало зачепљење.

“Проблем је и даље висок ниво воде који онемогућава да се изврши чисћење, али ћемо покушати да то урадимо што пре.  Када је реч о осталим деловима града дошло је до продора воде у поједине објекте, а имамо и оштећења обала у делу Глуваћког потока. Невреме је захватило део Севојна и Потпећа, тамо је дошло до нестанка струје, а трентно имамо и проблем са снабдевањем  водом дела Поточања и Злакусе”, појаснио је Милитаров.

“Поред отклањања зачепљења наш приоритетни задатак је чишћење великих количина муља које се налазе на јавним површинама и у самим зградама, да би могло да се заврши црпљење воде и да би се извршила дезинфекција објеката. Надамо се да ћемо данас и евентуално у току сутрашњег дана то завршити”, додаје Милитаров.

Он је позвао грађане да и сами предузму превентивне мере.

Ангажована је механизација ужичких јавних предузећа која ради на чишћењу муља и наноса, и на испумпавању воде из стамбених и привредних објеката.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".