Чудо од детета, тако су јој тепали... Мирјана Лучић-Барони рођена је 9. марта 1982. године у Дортмунду. Била је јако мала када је узела рекет у руке и очекивали су да ће достићи звезде. Са породицом се преселила у Макарску, а за њену каријеру био је задужен отац Маринко.

Ово је њена животна прича

Мирјана је имала невероватан успон. Са само 15 година ушла је у професионалне воде и освојила одмах WТА у Болу 1997. године.

Играла је и финале Стразбуру са легендарном Штефи Граф... Сви су били убеђени да ће у будућности владати светским тенисом.

Када је 1998. године са Мартином Хингис у пару уништила конкуренцију на Аустралијан опену, тада је поставила и рекорд, јер нико није успео тако рано да дође до титуле на Мелбурн парку. Мирјана је имала само 15 година и 10 месеци.

Свет је брујао о новој звезди тениса која долази из једног малог места у Далмацији. 1999. је поново освојила титулу у Болу и постала рекордерка, као најмлађа која је успела да одбрани наслов (16 година).

 

 

Те године одушевила је на Вимблдону. Избацила је легендарну Монику Селеш, успела је да дође до полуфинала, када је у три сета поражена од Штефи Граф.

Када се живот претвори у пакао

Онда је уследило нешто што је шокирало Хрватску, али и свет... Открила је да је њен отац насилник који малтретира целу породицу. Скупила је храброст и отворила се Горану Иванишевићу, испричала му је све о батинама које трпи, насилној нарави оца, претњама смрћу које добија њена мајка...

Уз Горанову помоћ, Мирјана, њена мајка, две сестре и два брата, сакрили су се у околини Загреба и чекали да им се одобри политички азил у Америци. Када су добили папире у пратњи наоружаних чувара отишли су на аеродром и побегли у Њујорк. Сцена је била као из холивудских трилера.

 

 

- Горан ми је спасао живот. Никада му то нећу заборавити - рекла је једном приликом Мирјана.

- Мислим да би 98 одсто људи на мом месту вероватно завршило на психијатрији, јер кад вас неко са 15 година толико малтретира, то не може бити нормално. Успела сам да се извучем, пре свега захваљујући мојој мајци Анђелки која је веома јака жена. Она нас је држала на окупу. Не бих издржала сама. Све то што сам преживела помогло ми је да постанем јака и стабилна жена - признала је Мирјана.

Остала без ичега

Одласком у Америку мукама није дошао крај. Отац има је узео сав новац, остали су без ичега. Без новца није било ни тренера ни одлазака на турнире. Почела је да ради као благајница на Флориди како би прехранила породицу, тенис је постао споредна ствар. Од 2003. до 2007. није одиграла меч. Сви су је заборавили...

Онда се догодио велики преокрет у њеном животу. Пронашла је љубав свог живота, италијанског предузетника Даниела Баронија. Срећну везу 2007. године крунисали су браком и дан данас су заједно.

Исписала историју тениса

Када је упознала њега решила је да се врати тенису. Кренула је од самог почетка, играла је за 50 долара, али то није био проблем. Већ 2009. успела је да стигне до WТА турнира.

Уследиле су године одлазака на турнире, али без резултата, да би 2014. срушила пар сјајних тенисерки за осмину финала УС опена. Када је тријумфовала у Квебеку поставила је нови рекорд, најдужи период између две титуле у историји 1998 - 2014, чак 16 година.

 

 

У јануару 2017. направила је сензацију на Аустралијан опену, стигла је чак до полуфинала!

Неколико месеци касније, доживела је повреду рамена, која јој је задавала доста мука... Рекет је оставила у јануару 2018. године и одлучила да се посвети породици.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: