Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове Градске управе града Београда огласио је јавни увид у Нацрт измена и допуна плана детаљне регулације блокова 15 и 16, између улица Макензијеве, Алексе Ненадовића, Његошеве, Београдске и Трга Славија. Како се наводи, циљеви израде плана је да се кроз сагледавање просторних могућности локације, њеног непосредног и ширег окружења, "оптимално искористе могућности овог простора и ефикасније користи градско грађевинско земљиште".

Овим документом, на простору паркинга на Тргу Славија планирана је изградња комерцијалних садржаја и објекта културе.

Границом измена и допуна плана обухваћен је простор на укупној површини од 3.16 ха са везама са постојећом и планираном инфраструктуром. Простор је планским решењем подељен у две целине - целину нове изградње (простор уз Макензијеву) и целину зону санације (преостали простор блокова). Зона планиране изградње налази се дуж Макензијеве улице на сада неизграђеним парцелама, као и на парцелама у контактном подручју Макензијеве улице, у улици Проте Матеје и Алексе Ненадовића.

Како је наведено у плану, предиђа се да комерцијални садржаји уместо садашњих 16а 40м2, заузимају 63а 45м2, као и да се на 6а 87м2 изгради установа културе. Према плану, на овом простору неће бити постојећих површина за паркинг, а остали параметри, попут површина за становање и саобраћајница, неће бити битно мењани.

Библиотека и културни центар на 700 м2

Планирана је површина за објекат културе са јавном површином у функцији саобраћаја - приступном саобраћајницом у функцији паркинга и приступа планираним објектима. Објекат ће примарно бити намењен библиотеци - 300 м2 - основни фонд од 50.000 књига, интернет - читаоницу и један отворени вишенаменски простор, који би се могао користити за мање културне скупове, приредбе или изложбе.

Остатак простора се може користити као културни центар, музеј, галерија, инфо-центар, медијатека... Планирана БРГП је максимално 700м м2, а максимална спратност П+3+Пс.

Сала мира

У плану се наводи и да је због посебног значаја споменика културе "Сале мира", који је у време свог настанка имала у друштвеном, социјалном и урбанистичком развоју Београда и Србије и због којих је и проглашена за споменик културе обавезно њено адекватно обележавање. Узимајући у обзир чињеницу да је оригинални објекат порушен, у циљу заштите "духа места", на погодном месту у оквиру новог архитектонског склопа, планирати простор (салу) са поливалентном наменом и компатибилним садржајима, опредељен за јавне скупове, дебате, изложбе, трибине и друго.

Салу орјентисати према репрезентативним отвореним просторима у оквиру комплекса (платоу на углу Београдске и Трга Славија, пешачкој вези између улица Београдске и П. Матеје или јавним просторима и атријумима у унутрашњости комплекса). У оквиру новог објекта на адекватан начин обележити сећање на уклоњени споменик културе и његов историјски значај.

Прецизно дефинисање положаја и начина реконструкције "Сале мира" биће утврђено путем јавног архитектонско-урбанистичког конкурса. Наручилац плана је Васа Виторовић из Београда, а носилац израде Урбанистички центар доо. Јавни увид траје до 26. јула.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".