Катастрофа која се догодила са подморницом Титан, не престаје да шокира свет, а сада се први пут након несреће огласила мајка тинејџера Сулејмана Давуда, Кристин Давуд, који је са својим оцем Шахзадом Давудом кренуо, на како су сматрали, "путовање живота".

Породица Давуд укрцала се на брод подморнице „Полар Принце“ на Дан очева, 18. јуна, надајући се путовању живота. Кристин и 17-годишња ћерка Алина биле су на броду када је стигла језива вест да је комуникација са подморницом „Титан“ изгубљена.

Кристин је открила да је првобитни план био да она са својим супругом крене у подводну авантуру, али своје место дала је сину, јер је он "стварно желео да иде".

Кристин каже да је сву наду о проналаску мужа и сина изгубила када је прошло 96 сати од зарона, јер је то указивало на страшну чињеницу – посада је остала без кисеоника.

Фото: Јутјуб принтскрин/CBC News: The National

 

 

- Имали смо пуно наде, мислим да је то била једина ствар која нас је извукла из свега - рекла је она.

Бизнисмен са седиштем у Великој Британији Шахзада и Сулејман две су од пет жртава које су погинуле када је подморница Титан претрпела „катастрофалну имплозију“ на само 500 метара од олупина Титаника.

Кристин је рекла да је експедиција до историјске олупине била планирана још 2020. године, али отказана је због пандемије коронавируса.

- Онда сам се повукла и своје место дала Сулејману, јер је он заиста желео да иде, а ја сам била срећна што ће се њихов сан (Сулејманов и Шахзадин) напокон остварити - рекла је она.

Желео је да обори Гинисов рекорд

Такође је рекла како је Сулејман у подморницу понео своју рубикову коцку, јер је хтео да обори светски рекорд. Успевао је да је сложи за 12 секунди.

- Рекао је, решићу рубикову коцку 3.700 метара под морем, код Титаника - испричала је мајка.

Овај студент универзитета у Глазгову такође је и направио лего Титаника, од 10.000 делова.

Кристин је додала да су се она и ћерка заклеле да ће покушати да заврше Рубикову коцку у Сулејманову част и да намерава да настави посао свог мужа.

Фото: Јутјуб принтскрин/CBC News: The National

 

 

- Био је укључен у толико ствари, помогао је великом броју људи и мислим да Алина и ја заиста желимо да наставимо то наслеђе и да му на тај начин одамо част - рекла је Кристин.

Кристин и Шахзада су се упознали на факултету, када она није знала ни реч енглеског.

Рекла је да је био љубитељ историје и да је био опседнут документарцима.

Поред њеног мужа и сина, у подморници су погинули и директор компаније „ОцеанГате“ Стоктон Раш (61), британски бизнисмен Хамиш Хардинг (58) и Пол-Хенри Наргеолет (77), бивши ронилац француске морнарице.

(Стил/Еспресо)

БОНУС ВИДЕО: