Лекарска комора Србије (ЛКС) по пријави здравствене инспекције, а по службеној дужности, покренула је поступак пред судовима части ЛКС против 18 лекара за које постоји основана сумња да су саветовали и лечили пацијенте од ковида 19 леком "ивермектин", саопштила је ова комора.

ЛКС је поручила да ће јавност бити обавештена о донетој пресуди након окончања овог поступка, али и апеловала на грађане да здравствене услуге и савете траже искључиво у регистрованим државним и приватним здравственим установама.

Директор коморе др Милан Динић јуче није хтео за Курир да прецизира за која се дела ових 18 лекара терете и које су могуће санкције против њих, али се недавно, коментаришући Вајбер групу о "ивермектину", у којој је било и лекара, позвао на прекршај из Закона о здравственој заштити.

- Забрањено је пружање здравствене услуге ван установе - рекао је он за РТС.

Подсетимо, Закон о здравственој заштити у члану 160 забрањује пружање здравствене заштите од стране здравственог радника ван здравствене установе, односно приватне праксе, а у супротном надлежна комора здравствених радника здравственом раднику одузима лиценцу. За кршење овог члана закона предвиђена је и прекршајна новчана казна од 40.000 до 120.000 динара (члан 257).

Међутим, како Курир незванично сазнаје у Министарству здравља, неки лекари ће одговарати прекршајно, а неки кривично, зависно од тога шта инспекција утврди у сваком појединачном случају.

- За покретање прекршајне пријаве довољан је инспекцијски надзор, а за кривичну укључивање полиције и тужилаштва. Прекршајно могу да одговарају за забрану пружања здравствених услуга ван установа, а кривично им се на терет могу ставити несавесно лечење и угрожавање здравља људи. Врло је вероватно да ће се свима аутоматски ставити на терет несавесно лечење јер су препоручивали лек који код нас није регистрован за људску употребу - рекао је саговорник Курира.

Претходно је, подсетимо, и министар здравља Златибор Лончар рекао да ће се сматрати да лекари који препоручују употребу тог лека нарушавају здравље и живот грађана Србије, па ће, у складу с тим, и сносити одговарајуће последице. Па тако, према Кривичном законику, за кривично дело против здравља људи - несавесно пружање лекарске помоћи - предвиђена је казна затвора од три месеца до три године (члан 251).

- Лекар који при пружању лекарске помоћи примени очигледно неподобно средство или очигледно неподобан начин лечења или не примени одговарајуће хигијенске мере или уопште очигледно несавесно поступа и тиме проузрокује погоршање здравственог стања неког лица казниће се затвором од три месеца до три године - наведено је у члану 251 КЗ.

(Курир)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".