Ово освежавајуће воће мешавина је умерено слатког укуса уз идеалну дозу киселости, даје савршену боју десертима, одличан су додатак чинији јогурта или житарица за доручак, а од петељки овог воћа добија се веома здрав чај.

Сирове су изузетно здраве и често се једу управо тако, а користе се и у разним рецептима за торте, колаче, пите и чизкејкове.

Међутим, мало ко зна да ово укусно воће има бројна својства која су добра за ваше здравље.

Трешње спадају у групу супернамирница, богате су антиоксидансима, добре су у борби против упале и корисне су у превенцији и лечењу гихта. Такође, оне су једно од ретких воћа које садржи мелатонин, који може помоћи у лечењу несанице, пише у књизи у књизи „Храна која лечи“ (Хеалинг Фоодс).

Фото: Профимедиа

 

 

Богате су витаминима Ц, А и Е, а нутриционисти их препоручују у неограниченим количинама јер чисте организам од токсина не иритирајући желудац.

Меснат плод је одличан извор калијума, гвожђа, цинка, бакра и мангана, а већина људи не зна да су и петељке које бацамо фантастичне за здравље.

За шта су добре петељке трешања?

Уколико скувате чај од петељки трешања, можете осетити ове позитивне ефекте:

Овај напитак погодује раду бубрега и мокраћних канала, а верује се да може да помогне у избацивању камена у бубрегу.

Осим што освежава и окрепљује цело тело и враћа енергију, чај је добар и за људе који пате од реуме.

Припрема

Припрема се врло једноставно, а све што је потребно да урадите јесте да петељке добро осушите на сунцу, а затим у литар воде прокувајте шаку петељки.

Склоните са ватре и поклопите тацном. Оставите да одстоји око сат времена и након тога процедите.

Сад је напитак спреман за употребу, а ако желите, можете га засладити медом. Напитак се пије три-четири пута дневно.

БОНУС ВИДЕО: