Најчешћи разлог одласка у превремену пензију је нарушено здравље, али и чињеница да грађани једноставно немају снаге да раде до 65 године живота. Многи тврде да су истрошени и много пре него што стекну старосни услов за пензионисање, а према најновијим подацима у Србији је у превремену пензију отишло тачно 63.868 грађана.

У ПИО фонду кажу да право на превремену старосну пензију по Закону о ПИО постоји од 2015. године као и да се број корисника континуирано повећава. Данас их има скоро 70.000, а укупан број из године у годину расте.

Број корисника превремене старосне пензије

Децембар 2018. - 38.652 корисника
Децембар 2019. - 47.785 корисника
Децембар 2020. - 54.230 корисника
Децембар 2021. - 62.353 корисника
Децембар 2022. - 63.868 корисника

*Напомена: Подаци показују укупан број корисника превремене старосне пензије на крају децембра сваке године

Превремено пензионисање: Трошкови и умањење

Данас мушкарци у Србији могу да се пензионишу односно да иду у редовну старосну пензију могу са 65. година, а толико ће бити потребно и женама од 2032. године. Старосна граница за пензионисање за жене помера се из године у годину. Од јануара оне могу да иду у старосну пензију са 63 године и шест месеца живота, уместо 63 године и четири месеца, колико је било потребно да имају за пензионисање у 2022. години.

Фото: Н. Скендерија

 

 

Ипак, ако осигурано лице не испуњава услове за регуларно пензионисање, било по питању година стажа или старости, опција која му преостаје је управо одлазак у превремену пензију. Такође, то је опција и за оне који једноставно желе да се превремено пензионишу из "својих" разлога.

Оно што је неопходно истаћи када се говори о превременој пензији, је да она кошта тј. да се са превременим пензионисањем умањују примања. Практично, за сваки месец пре навршених 65 или 63,5 године, пензија се трајно умањује за 0,34 одсто и највише се може умањити до 20,4 одсто.

Дакле, у случају да вас чека старосна пензија са пуним радним стажом од 37.800 динара, ако се одлучите за превремену имаћете примања мања за око 7.400 динара (у случају да сте се одлучили за најранији могући одлазак у пензију).

Ако би вам старосна пензија, са пуним радним стажом, била 30.000 динара, а одлучите да се превремено пензионишете три године раније, то значи да би вам месечни чек био мањи за око 3.700 динара, односно да би износио 26.300 динара.

Превремено пензионисање: Услови и остваривање права

Граница и услови за одлазак у превремену пензију померили су се ове године и за жене и за мушкарце.

Ове године мушкарци у превремену пензију могу да иду са 40 година радног стажа и најмање 60 година живота, док жене у пензију могу да иду са 59 година и 6 месеци.

Фото: Н.Скендерија

 

 

Право на превремену старосну пензију остварује се подношењем захтева Републичком фонду за пензијско и инвалидско осигурање, после престанка осигурања, осим за осигуранике који обављају делатност у складу са законом којим се уређује рад приватних предузетника који право на превремену старосну пензију могу остварити испуњењем услова за стицање права на превремену старосну пензију.

Оно што је за сам крај важно истаћи је да се корисник превремене пензије може запослити, и да када престане да се бави датим послом или делатношћу, он има право на поновно одређивање висине пензије под условом да је био осигуран најмање годину дана.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: