Њему је и продужен му је притвор.

Приликом објављивања пресуде, председник већа укратко је саопштио разлоге пресуде, а против исте дозвољена је жалба Апелационом суду у Београду.

Како је "Блиц" писао, Деспотовић је објављивао поруке подршке Исламској држави, али и писао упутства за тровање немуслиманског становништва гасом "Сарин" већ је осуђиван због сличног дела и то 2018. године због сумње да је планирао напад камионом у центру Београда.

Како је "Блиц" писао, Деспотовић је, како се наводи у оптужници која је подигнута против овог младића наводи се да је у стању у "урачунљивости континуирано и јавно, путем видео снимака, фотографија и текстова износио и проносио идеје којима се непосредно подстиче на вршење тероризма".

- Сумња се да је од почетка марта 2020. године до 5. фебруара 2022. године на више друштвених мрежа админстрирао, односно прво отворио, а затим управљао са више налога и у делу налога који је јаван и доступан за све кориснике, поставио низ садржаја текстова снимака и фотографија који велича организацију Исламска држава - наводи се у оптужници у коју је "Блиц" имао увид.

Он је тако на Инстаграм налогу "дар.ул.ислам" делио објаве које пропагирају радикалну исламистичку идеологију, фотографије са обележјима ИСИС, фотографије на којима се велича ова организација и њени припадници, као и позиве на "џихад" и "борбу на Алаховом путу", а идентичне објаве је делио и на свом "Телеграм" каналу под називом "Дарул Ислам" на којем је делио издања и званичне публикације Исламске државе под називом Румиyах.

Оно што леди крв у жилама јесте објава на српском језику у којој се између осталог издају упутства како треба извршиити нападе и убијати немуслиманско становништво попут описа метода тровања становништва "Сарин". Објаву је поделио у периоду од 27. јула 2020. године до 21. јуна 2021. године.

Оптужени се ту није зауставио. Па је тако на Телеграм каналу "Дарул Ислам" неутврђеног дана, у периоду од 27.јула 2020. године до 21. јуна 2021. године објавио фотографију припадника Исламске државе попред кога се налази аутоматска пушка, и текст на фотографије следеће садржине: "И као што они убијају наше жене и ђецу ми ћемо убијати њихове жене и децу".

Према информацијама које поседујемо, овај Београђанин против којег је покренут поступак јер је у периоду од 2020. до 2022. године објављивао језиве поруке на друштвеним мрежама, био је осуђен на шест месеци кућног затвора уз електронски надзор.

Деспотовић, је, како је тада писао Информер, пре неколико година примио ислам и био на сталној вези са вођама ИСИС. Он је приведен те 2017. у тренутку док се припремао да отме камион, њиме улети у Кнез Михаилову улицу и прегази што више људи!

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".