Ово је на данашњем суђењу у Вишем суду у Београду казао оптужени Стефан Милашиновић. Он је признавши да је починио убиство 28. априла прошле године у кафићу у Блоку 44 на Новом Београду, тврдио да тада није угрозио друге људе.

- Пре него што сам пуцао, они су видели пиштољ и сагли су се, а ја сам пришао довољно близу и пуцао само у њега - казао је Милашиновић.

Оптужени је рекао да не познаје другооптуженог Јована Угреновића, којем се суди за помоћ учиниоцу после извршеног кривичног дела. Како се сумња он је Милашиновићу, знајући шта је урадио, обезбедио брвнару у Краљеву, где се овај крио након злочина.

- После убиства отишао сам у Краљево и другу Милану, чије податке не желим да дајем суду, рекао да сам се посвађао са мојима и да ми треба смештај. Он је видео повреде на мојој глави и поверовао ми је. Одвезао ме је у смештај, где сам ухапшен. Јован није знао за кога је смештај, а ни Милан шта сам урадио - испричао је Милашиновић, додајући да неће да одговара на питања суда, тужилаштва, пуномоћника и одбране.

Лука Жижић је убијен у свом кафићу, док је седео за столом са тројицом пријатеља, а његов брат Вукан је то вече радио за шанком. У кафић је ушао човек у радничком оделу, качкету, рукавицама и хируршком маском на лицу и замолио да оде у тоалет. После два минута је изашао и отишао без речи, да би се за који минут вратио и чим је ушао запуцао на Луку. Вукан и пријатељ Никола су скочили на њега, отели му пиштољ и скинули маску, па су му лице снимиле надзорне камере. Нападач је успео да им побегне, али ухапшен је у Краљеву, неколико дана касније.

Милашиновић је оптужен за тешко убиство, недозвољено ношење оружја и изазивање опште опасности.  Другооптужени Јован Угреновић данас је негирао кривицу и рекао да не зна ни оштећеног, нити окривљеног.

- Нисам знао да је овај Стефан починио кривично дело - казао је Угреновић. - Моја породица издаје станове, имамо их пет и дошао ми је у кућу непознат човек који се представио као Никола и показао ми личну карту. Тражио је собу на три, четири дана, али ја нисам имао тад слободан стан. Био сам у кућном затвору и у то време имао шетњу, па сам отишао код брата од тетке Богдана Милићевића, који је имао брвнару, поред мог смештаја. Он је никада није изнајмљивао. Питао сам га да ми да и рекао да ми треба за другара да се склони. То да се "склони" мислио сам од проблема, или од жене, рекао сам то у жаргону. Богдану нисам рекао да ћу да изнајмим брвнару, јер ми можда не би дао или би ми узео пола пара. Вратио сам се кући и том Николи рекао где је кључ, а он ми је одмах платио 120 евра за четири дана и отишао.

Пуномоћник породице Жижић Владимир Петровић питао је зашто би се неко ко изнајмљује стан склањао и откуд му идеја да тај човек хоће да се склони, а Угреновић је објашњавао да је то рекао у жаргону да би убедио брата да му да брвнару и да не жели да одговара на питања пуномоћника. Казао је да је после неколико дана чуо да је ухапшен човек и мислио да је то тај Никола, да би на вестима видео да је ухапшен Стефан.

На суђењу су саслушана и три пријатеља Луке Жижића са којима је те вечери седео за столом у кафићу Лазар Мандић, Александар Маршуловић и Никола Радаковић. Сви су исто описали догађај како је човек у радничком оделу ушао, ишао у тоалет, отишао, а онда се вратио и пуцао у Луку са два метра удаљености. Казали су да су сви били угрожени, јер су седели на малом простору око стола, скучени на око пола метра раздаљине и да су им меци пролетали поред глава. Сви су Стефана Милашиновића препознали као нападача, који је тада имао браду и дужу косу него што има сада.

Александар Маршуловић је рекао да је Никола покушао да савлада нападача и да су се остали прикључили и узели му пиштољ:

- Мало смо га ударали и савладали. Питао сам га што си то урадио, а он је ћутао. Пре тога је викао "немојте ме, немојте ме". Отишли смо до Луке, а он је искористио ту прилику, побегао и скривао се у неком жбуњу. Пре пуцања у Луку ништа није рекао.

Милашиновић је питао сведока, када је то рекао, "немојте ме, немојте ме", а Маршуловић је љутито узвратио речима: "А то те боли? Па кад си кукао".

- Само истина треба - одговорио је Милашиновић и насмејао му се у лице.

Сведоци су испричали да је Лука био окренут ка улазу и да је вероватно видео пиштољ, јер је скочио и преврнуо сто, да је нападач испалио рафал у њега, да су га оборили и отимали се око пиштоља и касније видели да је испражњен.

(Новости/С.Ј.М.)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".