Покрет Европа сад на данашњим ванредним парламентарним изборима освојио је 25,8 одсто гласова, показују прелиминарни подаци Центра за мониторинг и истраживање (ЦеМИ), на основу 51 одсто обрађеног узорка.

Коалиција "Заједно" (ДПС-СД-ЛП-ДУА) освојила је 23 одсто, "За будућност Црне Горе" 15,7, коалиција "Храбро се броји" Демократа и ГП УРА 12,4 одсто...

Бошњачка странка има седам одсто, СНП и Демос 3,5 одсто.

Испод цензуса су тренутно Правда за све са 2,7 одсто, СДП са 2,2 одсто, Преокрет са 1,3 одсто и Народна коалиција са 1,2 одсто.

Албански форум има 2,1 одсто, Албанска алијанса 1,2 одсто, ПзП и ХГИ по 0,6 одсто и Ми можемо 0,5 одсто.

На ванредним парламанетарним изборима у Црној Гори је, према коначним подацима ЦДТ, на данашњим изборима гласало 56,4 одсто бирача, што је чак 20 одсто мање у односу на парламентарне изборе од 30. августа 2020.

Стручњаци оцењују да ће овако мала излазност одговарати странкама са стабилним политичким структурама. Сматрају да је разлога за овако малу излазност више, али и да је пре свега реч о презасићености бирача с обзиром на протекле изборне процесе.

Такође, сматрају да је ранијих година и током протеклих изборних процеса већа излазност била усмерена на гласање против Мила Ђукановића, кога више нема на изборној листи ДПС.

Право гласа на данас одржаним парламентарним изборима имало је 542.468 грађана.