Поједите храњив доручак 

Сваки организам је другачији, али многи људи могу пити кафу на празан желудац без икаквих последица. Међутим, како Тхе Неw Yорк Тимес истиче, неки људи који ујутро прво попију кафу имају већи ниво киселости у желуцу и једњаку, што може довести до рефлукса.

Ненси Мичел, ауторка у Ассистед Ливингу, каже да је нарочито важно доручковати пре кафе ако патите од упале црева. “Упала попут гастритиса чине слузокожу црева осетљивом на киселу храну”, каже она за Бест Лифе, додајући да то може узроковати надутост и нелагодност у стомаку.

Џејмс Вокер, клинички физички и медицински саветник за Wелзо, слаже се. “Конзумирање уравнотеженог доручка пре кафе обезбеђује битне храњиве материје и енергију, стабилизује ниво шећера у крви, подржава когнитивну функцију и помаже у избегавању потенцијалне пробавне нелагоде коју неки појединци могу доживети на празан желудац”, каже он.

Фото: Профимедиа

 

Попијте воде

Захваљујући јутарњој кафи често заборавимо да се хидрирамо на друге начине. И док се кафа и други напици с кофеином убрајају у ваш укупни унос течности, вода је најбољи начин да одржите висок ниво хидратације.

“Започињање дана водом помаже да се ваше тело рехидрира након сна, покреће ваш метаболизам, помаже у пробави и спречава дехидрацију узроковану диуретичким ефектом кафе”, каже Вокер. Стручњаци клинике Маyо кажу да би мушкарци требало да пију 15,5 шољица воде дневно, док је женама потребно 11,5 шољица воде дневно за оптималну хидратацију.

Фото: Д.Дозет/Н.Скендерија

 

Покрените се

Кофеин се дуго повезивао с побољшаном атлетском перформансом, али стручњаци кажу да вежбање пре свакодневне шољице кафе такође може имати одређене предности.

“Вежбање пре кафе може да подстакне циркулацију, повећа ниво енергије, побољша расположење и потенцијално побољша ефекте сагоревања масноће ефикаснијим коришћењем сопствених залиха енергије у телу”, каже Вокер.

Цесар Сауза, регистровани дијететичар нутрициониста на web страници Хеалтх Цанал, додаје да вежбање пре испијања кафе може у потпуности елиминисати потребу за испијањем кафе.

“Јутарња физичка активност подиже ниво енергије и фокус за остатак дана, тако да замјена шољице кафе физичком активношћу може помоћи у смањењу уноса кофеина”, каже он за Бест Лифе.

Оперите зубе

Дуго се расправља о томе да ли је боље прати зубе прије или након испијања кафе, али многи стручњаци кажу да је најбоље прво опрати зубе, а затим причекати најмање 30 минута прије него што попијете прву кафу.

“Препоручује се прање зуба пре испијања кафе како би се уклонили плак и бактерије, чиме се смањује ризик од бојења зуба узрокованог кафом”, објашњава Вокер. “Кратко чекање након прања зуба омогућује да заштитни ефекти зубне пасте почну да делују”, додаје.

Размислите о својим лековима

Ако ујутро узимате било какве лекове, требало би да разговарате са својим лекаром могу ли они деловати с кафом или кофеином.

Линда Кхосхаба, сертификована лекарка за натуропатску ендокринологију и оснивач НЕС-а, каже да је ово посебно важно кад су у питању лекови који се користе за лечење стања штитне жлезде или дијабетеса. “На пример, левотироксин, уобичајени лек за хипотиреозу, треба узети на празан желудац, а затим треба причекати 30 минута до једног сата прије него што поједете или попијете било што осим воде”, напомиње она.

Важно је питати свог лекара о томе како кофеин може утицати и на друге аспекте ваше здравствене рутине. На пример, “ако имате дијабетес или неко друго стање које утиче на шећер у крви, важно је проверити свој ниво шећера ујутру”.

“Кофеин може утицати на ниво шећера у крви, а праћење може помоћи у управљању потенцијалним ефектима”

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".