Али док је Шолц улазио у авион, мушкарац (48) је пришао канцелару, загрлио га и пољубио. И тек тада су га службеници за заштиту канцелара одвукли од Шолца.

Након тога, сви су покушали да умање значај инцидента. Канцелар Шолц је навео да се "ни у једном тренутку није осећао угроженим”, да је због природе посла "навикнут да му људи прилазе и изражавају своја осећања” и да је "сигуран да је у добрим рукама” официра за заштиту, пише Дојче Веле.

Срамота за немачке службе

"Франкфуртер алгемајне цајтунг" је такође детаљно истражио овај инцидент – а како се испоставило, то је још већа срамота за немачке службе него што се први пут испоставило. Зато што је немачки канцелар у принципу једна од најбоље заштићених личности у овој земљи и његова заштита има читав низ слојева – и чинило се да је немогуће да било ко све прође.

Пре свега, ту је техничка заштита: службени аутомобил канцелара само изгледа као обично возило, што никако није. О техничким детаљима се не говори, али треба подсетити да немачки званичници имају искуство и са атентатом ручном бомбом на оклопни аутомобил америчког генерала Крозена у Хајделбергу 1981. године, који су извршили припадници левице крилна терористичка група Роте Армее Фрактион. Иначе, генерал је у атентату само лакше повређен.

Фото: Профимедиа

 

Затим долази особље обезбеђења: одмах поред канцелара су посебно обучени службеници Савезног криминалистичког завода и само је филмска машта да је њихов задатак да „зауставе метак” намењен особи коју штите својим тело. Мртви официр не може никога да заштити, али њихов први задатак је да одмах и по сваку цену извуку заштићену особу из опасности.

Црни ауди

Како је установио новинар листа ФАЗ Екарт Лозе, непозната особа придружила се конвоју канцелара у Офенбаху, а пометњу је изазвало његово возило. Сви би одмах приметили да ли је у питању црвена Дачија или жута Форд Фиеста, али он је возио црни Ауди А5.Аудији су службена возила полицајаца, чак и ако се ради о моделу са двоја врата – нису погодни за сервис, тешко ће се видети у ретровизору само с предње стране када се возило укључи у задњи део колоне.

Додуше, „ауди“ уљез није имао полицијске таблице и сви у конвоју су имали списак бројева возила која учествују у пратњи, али су полицајци из Франкфурта веровали да му се накнадно придружило возило колеге из Берлина, а окупљени су мислили да мора да је било неко полицијско возило Хесена.

Фото: Танјуг/АП

 

То је био само први неуспех: други је био на улазу у аеродром у Франкфурту, где су службеници пропустили цео конвој – плус уљеза, иако су имали и регистарске таблице и, наравно, број возила која би требало да буду у конвој. Али ни они нису нашли ништа сумњиво у чињеници да је ту био још један Ауди, већ је цела колона дошла до званичног авиона немачке владе који је стајао на писти.

А онда долази и трећи, помало невероватан пропуст: сва возила конвоја су једно време стајала испред авиона јер је канцелар разговарао телефоном – разговор је завршен у 22.30. Сада су сви морали да виде тај други Ауди, који је тешко могао да буде службено возило, а тек када је канцелар Шолц изашао из аутомобила и кренуо ка авиону, уљез је такође изашао, пришао му, загрлио га и пољубио док је све службеници су стајали око њега, не верујући сопственим очима шта се дешава.

Позитиван на кокаин

Идентитет уљеза није откривен, али Шпигел преноси да је реч о особи грчког порекла која живи у оближњем Ханауу. Што је још горе, његова крв је била позитивна на кокаин који је раније користио, а његово објашњење полицији зашто је то урадио подједнако је смело - и глупо: он тврди да је мислио да је то нека врста венчања, па се придружио забави на рачун младенаца. И вероватно му је жао што нема фотографије или снимка тог подухвата – то би му гарантовало славу, не само у овој земљи.

(Ало)

БОНУС ВИДЕО: